Đurđevac: Zbog rekordnog broja upisane djece otvorili dvije nove odgojne skupine, planiraju dogradnju vrtića i novi program predškole

Istraživanje koje je proveo portal Gradonačelnik.hr među gradovima pokazalo je da njih 48 bilježi porast u broju upisane djece u vrtiće. Gleda li se statistika od 2017./18. godine pa sve do aktualne 2019./20. godine, Grad Đurđevac jedan je od gradova s najvećim rastom broja vrtićaraca u posljednje dvije godine – 2017. godine taj grad imao je upisano 235 djece, a prošle godine brojka se popela na 283 upisane djece.

– Dogradnju Dječjeg vrtića Maslačak planiramo prijaviti na jedan od natječaja koji su u najavi, ali nisu još raspisani. Putem natječaja bi se osiguralo sufinanciranje projekta između 50-80% ovisno o visini sufinanciranja koje će biti naznačeno u natječaju, to još ne možemo znati. Mi ćemo u trenutku natječaja biti spremni jer ćemo imati gotovu dokumentaciju za prijavu. Trenutno smo u postupku javne nabave za izradu projekta dogradnje, a nakon što se provede javna nabava za izvođače radova znat ćemo ukupnu vrijednost projekta – rekao je gradonačelnik Janči.

Uz redovni program, djeca ove godine mogu birati i neki od 11 kratkih, dodatnih programa koji su usmjereni na razvijanje znatiželje, poticanje istraživanje i proširivanje znanja. To su: program engleskog jezika, etno-tradicijski program, sportska igraonica, zbor i vjerski odgoj, a od prošle je godine uvedeno i novih šest programa – njemački, likovni, informatički program, eko program, rad s darovitom djecom i program potpore roditeljima.

Djeca u vrtiću mogu ostati i do 21 sat jer su grad Đurđevac i vrtić krenuli u projekt Maslačak kojim se osigurao poslijepodnevni rad vrtića za mješovitu grupu od 20 djece.

Grad Đurđevac provodi strategiju kojoj je cilj dizanje standarda u svim segmentima kroz projekte financirane sredstvima iz Europske unije. Prioritet je i dalje rad s najmlađima kroz aktivnosti u vrtiću, školi i sportu.

U novu pedagošku godinu dječji vrtić krenuo je i s novom didaktičkom i informatičkom opremom, namještajem, opremom za provođenje kraćih programa, sportskom opremom i literaturom, čija nabava je omogućena putem projekta Maslačak za sve, vrijednog 5,1 mil. kuna.

U posljednje četiri godine Grad je uložio značajna sredstva u vrtić pri čemu je zamijenjeno krovište, unutarnje i vanjske stolarije, podova i uvođenje podnog grijanja te su također uređeni sanitarni čvorovi i potkrovlje vrtića čime se osigurao prostor za još dvije dodatne odgojne skupine. Ove je godine upisano oko 280 djece što je samo pokazatelj da su brojni roditelji prepoznali kvalitetu rada odgojitelja s djecom, mogućnosti upisa djece u dodatne programe prema interesu djece i visoki materijalni standard koji je zasigurno rijetkost u Hrvatskoj. S obzirom na to da je već ove godine vrtić popunjen, krenuli smo u izradu projekta za nadogradnju vrtića za nove dvije odgojne skupine u kojima bi bili smješteni predškolci. Ideja je da se za njih organizira odvojeni prostor koji će služiti za pripremu i prilagodbu za školu, što je u drugim zemljama Europe normalno.

Izvor i foto: Gradonačelnik.hr, (P.B.)

Pratite nas na društvenim mrežama!