EVO ŠTO SE SMIJE JESTI NAKON ISTEKA ROKA TRAJANJA: Na ovaj način uštedjet ćete na stotine kuna

Evo koje stvari možete jesti i nakon isteka roka trajanja te tako uštedjeti…

U svijetu se godišnje baci oko 1,3 milijarde tona hrane dok ljudi u pojedinim dijelovima zemaljske kugle nemaju što za jesti. Jedan od razloga je i taj što nismo sigurni je li hrana koju imamo u hladnjaku još ispravna. Evo koje stvari možete jesti i nakon isteka roka trajanja te tako uštedjeti.

Sir
Tvrdi sir može se jesti i nakon datuma na oznaci “najbolje upotrijebiti do”. Ako se plijesni formiraju na površini, jednostavno ih izrežite oštrim nožem – sir ispod toga bit će prilično siguran. Stvarno tvrdi sir, kao što je parmezan, rutinski je star po dvije ili više godina. Ovo sazrijevanje daje mu prepoznatljivu teksturu i dubinu okusa. Mnogo više pozornosti treba posvetiti mekim sirevima, kao što su svježi kravlji ili kremasti kozji sir. U njima mogu biti prisutne otrovne bakterije – uključujući listeriju – što može biti kobno za ranjive skupine, uključujući starije i malu djecu. Nikad nemojte riskirati s mekim sirevima i pažljivo provjeravajte datume.

Žitarice
Sušenje je jedna od mnogih metoda koja gotovo trajno čuva hranu. Riža i srodne namirnice mogu stajati u ormariću dugo nakon preporučenog datuma. Možda ćete primijetiti da su okusi malo ustajali i da im treba više vremena za kuhanje, ali neće vam učiniti nikakvu štetu.

Suhi začini su praktično vječni. Kada kupite bočicu kurkume, korijandera ili nekog drugog začina, ne možete znati koliko je davno bilo pripremljeno. To vam vjerojatno može otkriti tek nešto svjetlija boja. Ali upotreba starih zaliha sigurno vas ne može otrovati.
Konzerve

Ako konzerva nije oštećena, a držite je izvan sunčeve svjetlosti, onda ono što je unutra – bilo da se radi o grahu, povrću, rajčici ili ribi – bit će u redu za jelo nekoliko godina, bez obzira na datum označen na ambalaži.
Kruh

Mnoge štruce kruha iz supermarketa traju puno dulje od označenog datuma, zahvaljujući visokim razinama kemijskih konzervansa u proizvodnom procesu. Uostalom, ima toliko dobrih stvari koje možete napraviti sa starim kruhom.

Keksi s vremenom omekšaju, osobito ako se ostave u otvorenom paketu, ali malo vlage nije opasno. Da biste oživjeli hrskavost keksa, zagrijte ih u pećnici. Kada se ohlade, bit će poput svježih.
Zamrznute namirnice

Zamrzavanje je idealan način za očuvanje proizvoda i, pod uvjetom da vaš zamrzivač radi pravilno, nema potrebe za bacanjem hrane. Čak i ako naljepnica na odrescima ili ribljim štapićima, na primjer, kaže da bi sadržaj trebao biti korišten unutar određenog razdoblja, to je potpuno proizvoljan datum.

Sve dok je hrana temeljito zamrznuta od početka, nećete vidjeti razliku nakon kuhanja ni za tri ili šest mjeseci. Nikada nemojte odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu – to je recept za trovanje hranom. (net.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!