FOTO – u Križevcima održana akcija "Milijarda ustaje" – za nasilje nema opravdanja

Na Strossmayerovom trgu u Križevcima održana je danas akcija “Milijarda ustaje”. Kampanja “Milijarda ustaje” je svjetska globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.

“Milijarda ustaje” globalni je prosvjed i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka na plesni ustanak da izađu iz svojih domova, stanu na ulice i trgove te protestiraju i plešu.

Osmu godinu zaredom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organiziraju kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u kojoj sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja.

Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava za život. Mlade žene napuštaju Hrvatsku. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava. Žrtve seksualnog nasilja, manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane.
Hrvatska je ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, međutim još uvijek nije ostvarena njena primjena kao i osigurana konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

Kampanja Milijarda ustaje organizira se u brojnim gradovima u Hrvatskoj, a kojima su se i ove godine pridružili i Križevci.

Akcija je započela performansom Sluškinjina priča – žene odjevene u odore sluškinje prošetale su gradom . Organizatori akcije svojim su govorima upoznali građane s važnosti obilježavanja kampanje, osiguranja adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja te pozvati sve na nultu stopu tolerancije na nasilje. Građanima su se obratili : predsjednica Udruge HERA Križevci Marina Švagelj Jažić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji su dali poruku da za nasilje nema opravdanja. Plesnu točku  “Break the chain” izvele su članice plesne skupine Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog i mažoretkinje.

U organizaciji akcije i obilježavanju kampanje Milijarda ustaje u Križevcima sudjelovali su: Udruga “HERA” Križevci, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko – križevačke županije, Plesna skupina Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog te članice KUD-a Prigorje.

Pratite nas na društvenim mrežama!