Hrvatska nema dileme: kohezija je na prvom mjestu


 Govoreći o procesu pregovora premijer je rekao da prvo imamo globalne brojeve, pregovaračke kutije, onda se u svezi s nacionalnim omotnicama i njihovim specifičnostima vode dodatni pregovori što je pojedinoj zemlji zaista važno.
 “Kod nas nema dileme, kohezija je važna, poljoprivreda će biti vrlo korektno proračunski zastupljena, a što se ostalih tema tiče bitna nam je sigurnost, prilagođavanje politici Zelenoga plana, klimatskim promjenama, ali kohezija je iz našeg kuta broj jedan.”
 Upitan o mogućnosti konsenzusa na  sastanku na vrhu 20. i 21. veljače premijer je odgovorio da će to, sudeći prema današnjoj raspravi, biti dosta zahtjevno.


Radi povlačenja sredstava dobro je postići dogovor što ranije
 “Proces ne završava zauzimanje stava šefova država i vlada na razini Vijeća. To je samo dio dogovora. Nakon toga Hrvatska će voditi pregovore kroz dijaloge i trijaloge s  Europskom komisijom i Europskim parlamentom o 46 zakonskih prijedloga koji čine Višegodišnji financijski okvir. Za taj proces treba vremena. Da bi operativni programi krenuli na vrijeme i sredstva se povlačila dobro je postići dogovor što ranije”, rekao je Plenković.
 “Dosad se uvijek našao se kompromis, naći će se i ove godine, nadam se za našeg predsjedanja”, zaključio je.

Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!