Hrvatska nudi humanitarnu pomoć Albaniji putem Donatorske konferencije

Vlada je donijela Odluku o upućivanju humanitarne pomoći Republici Albaniji putem Donatorske konferencije za Republiku Albaniju.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić izvijestila je da je Europska komisija najavila održavanje Donatorske konferencije za Republiku Albaniju 17. veljače 2020. godine, u Bruxellesu, kako bi se osigurala dodatna financijska potpora potrebna za obnovu zemlje nakon razornog potresa koji je pogodio Republiku Albaniju krajem studenog prošle godine.

„Katastrofalne posljedice potresa uključuju 51 poginulih, 1.000 ozlijeđenih, te 14.000 privremeno razmještenih osoba, te oštećenje na velikom broju građevinskih objekata i drugu materijalnu štetu“, kazala je Bušić.

Državna tajnica podsjetila je da je Vlada Republike Hrvatske odmah nakon potresa, slijedom molbe Republike Albanije za pomoć u hrani i materijalno-tehničkim sredstvima za potrebe zbrinjavanja unesrećenog stanovništva, 28. studenog 2019. godine donijela Odluku o upućivanju humanitarne pomoći Republici Albaniji, u sveukupnom iznosu od milijun kuna.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova sada predlaže da se Republici Albaniji dodatno pomogne u obnovi i rekonstrukciji, te da se uputi humanitarna pomoć u iznosu od milijun eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate.

Na Donatorskoj konferenciji će, osim država članica Europske unije, sudjelovati i predstavnici drugih država, te međunarodnih organizacija i međunarodnih financijskih institucija, uključujući Ujedinjene narode i Svjetsku banku.

Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!