Hrvatska želi biti domaćin svjetskog rally prvenstva 2021. godine

Hrvatska trenutno pregovara o domaćinu jednog od najprestižnijih svjetskih moto sportova – Svjetskog rally prvenstva (WRC).

Promotor WRC-a Oliver Ciesla posjetio je Zagreb gdje su održani razgovori o hrvatskom glavnom gradu koji se dodaje u kalendar WRC-a, javlja 24sata.

Hrvatska je dočekana na kalendaru za 2019. godinu, ali je propustila. Prema riječima predsjednika Hrvatskog saveza za auto i karting Davorina Štetnera, ako Hrvatska u listopadu može proći utrku kandidata s letećim bojama, tada će steći pravo domaćina WRC-a u sljedećih deset godina.

“Nakon sedam godina pregovora konačno ćemo pokušati službeno otvoriti vrata Svjetskog prvenstva u reliju Hrvatskoj i Zagrebu. Vlada, Grad Zagreb i njegove institucije također nas podržavaju u tome, a to pokazuje koliko je to važno. Sada moramo učiniti sve što možemo kako bismo završili ovaj test do kraja godine “, rekao je Štetner.

Predsjednik Hrvatskog društva za auto i karting naglasio je da Zagreb i Zagrebačka županija imaju sjajne staze i dovoljno smještaja za organiziranje takvog spektakla. Naravno, takav bi projekt također poboljšao turizam u zemlji, a u njemu bi se našla i neka od najvećih imena svjetskog mitinga, poput Sebastiena Loeba koji je od 2001. do 2012. deset puta osvajao Svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo u reliju godišnje promatra preko 700 milijuna ljudi s događajem koji se emitira 2017. u 155 zemalja širom svijeta. Službeni podaci WRC-a iz Portugala pokazali su te godine da je 910.000 gledatelja uživo gledalo WRC utrke, a 50% su stranci. Izravni učinak na portugalsko gospodarstvo iznosio je 67,6 milijuna eura, dok su neizravni učinci iznosili 61,7 milijuna eura. Portugal je samo iz WRC-a ostvario više od 1,5 milijuna noćenja godišnje.

Hrvatska bi se kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija na svijetu u nekim godinama mogla približiti tim brojevima i nadići ih, ranije su rekli organizatori.

Izvor: Croatiaweek.com

Pratite nas na društvenim mrežama!