Imendan slave Aleksandra, Sandra i Aleksandar!

Ime Aleksandra je kosmopolitsko međunarodno ime, koje na svakom jeziku zapadne civilizacije je poznato i uvijek popularno.

Izvedeno od grčkih riječi ἀλέξειν alexein “zaštititi, braniti” i ἀνδρός andros (=”muškarac”), Alexandra analogno znači ” koja brani muškarce” “braniteljica čovjeka” ili “zaštitnica muškaraca”. Prema zapisima ime je postojalo još oko 1200 prije Krista.

No Aleksandra je prvenstveno engleski ženski oblik grčkog muškog imena Aleksandar.

Postoji pregršt varijanti ovog imena grčkog porijekla. U ovom obliku- Aleksandra- ime se koristi koristi na našem podneblju u svim zemljama u regionu, među Nijemcima, Mađarima, Skandinavcima, Slavenima, Španjolcima i mnogim drugim nacionalnostima. Drugim riječima, Aleksandra je međunarodno ime koje je uvijek u modi.

U 4. st. Aleksandar Veliki bio je poznati kralj Makedonaca ( misleći pri tom na drevno grčko kraljevstvo). I Dan danas, mnogi povjesničari, gotovo 2400 godina kasnije, smatraju Aleksandra Velikog još uvijek najvećim voskovođom svih vremena. O njemu smo pisali u sastavu tumačenja muškog imena Aleksandar. Aleksandar Veliki nikad nije izgubio bitku, a njegov život je ipak tragično prekinut u dobi od samo 33 godine . Pri tom nije poginuo u bitci već od trovanja. Njegova legendarna djela bila su toliko poznata u drijevnom svijetu, da su ga kasnije rimski carevi nastojali oponašati.

Izvor: Knjiga imena, Foto: š.v

Pratite nas na društvenim mrežama!