Ivica Trušćec, predsjednik Udruge Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke- "Sidonijin dan"

I ove godine članovi Udruge “Potkalnički plemenitaši” iz Gornje Rijeke imat će puno nastupa. Već sada ih je dogovoreno desetak, rekao nam je predsjednik udruge Ivica Trušćec. Prošle godine bilo ih je 27, neke su morali odbiti  jer nisu mogli nastupiti na svim događanjima. Mnogi ih pozivaju i ostaju zadivljeni . Tako već tradicionalno nastupaju u Opatiji gdje su uvijek rado viđeni gosti i od stanovnika, ali i brojnih turista koji ovdje dolaze. Prošle godine po prvi puta nastupili su na Festivalu čipke u Lepoglavi, a bili i na nastupu u Klenovniku gdje su bili odlično prihvaćeni.

“Ljudi su nam pljeskali i po 10-tak minuta bez prestanka, bili su oduševljeni što nam je jako drago” – kaže Ivica Trušćec. 

“Svaki petak navečer su probe, kad su nastupi i češće. Većina plesača i plesačica su studenti, srednjoškolci i osnovnoškolci. Probe su obavezne, trebaju izdvojiti svoje vrijeme, ali rade to sa srcem i zahvalan sam svim plesačicama i plesačima. Kao i u gotovo svim zborovima i plesnim skupinama, i ovdje nedostaje muških plesača, ali snalazimo se.

Koreografkinja nam je primabalerina u mirovini Vlasta Rittig. I sada za “Sidonijin dan” imali smo novu koreografiju. Prekrasna je skladba, to je 16-ta u nizu tako da imamo sat vremena programa kad god ga treba izvesti” – ističe Ivica Truščec.

” Manifestaciju Sidonijin dan, tradicionalno je otvorio školski zbor, pa se predstavila mlada pjesnikinja iz Fajerovca Mihaela Šatvar i pjesnik iz Križevaca Mladen Mikec. Zatim su nas s nekoliko opernih arija počastili sopranistica Gabrijela Deglin iz Visokog. Imali smo i pomalo nesvakidašnju točku, nastup KUD-a “Mičevec” iz Mičevca kod Velike Gorice. Predstavili su se sa nekoliko starogradskih pjesama. Predstavio se i tamburaški orkestar Varaždinske glazbene udruge pod ravnanjem maestra Damira Mumleka, a s njima je pjevala Ivana Horvat iz Međe. Bila je članica skupine The Dekle, a mislim da joj se pokazuje put pjevačke karijere. Naša domaća skupina “Sidonija” predstavila se s novim programom kao i nekim dosadašnjim. Voditeljica programa bila je Karmen Špiranec. Trudimo se da u programu svake godine ima svega, da bude raznovrstan” – izjavio nam je predsjednik Udruge “Potkalnički plemenitaši” iz Gornje Rijeke Ivica Truščec.

ji/radiokrizevci.hr

Foto: J.I, T.K

Pratite nas na društvenim mrežama!