Jednostavne nedjeljne lazanje za cijelu obitelj

Donosimo vam jednostavan recept za ukusne lazanje

POTREBNO:
• 1 pakiranje gotovih listova za lazanje (provjerite na kutiji oznaku ‘no
pre-cooking’)
• 500 g mljevenog mesa
• 300 ml pulpe od rajčice
• malo ketchupa
• 1 luk
• 100 ml bijelog vina
• 300 g ribanog sira trapista (može i gauda ili neki drugi tvrđi sir koji se
lako riba, a fino topi)
• vegeta, sol, papar, talijanska mješavina začina, origano
Za bechamel umak:
• 100 g maslaca
• 4 žlice oštrog brašna
• 600 ml mlijeka
• 4 žlice kiselog vrhnja
• 10 dag topljenog sira
• sol, papar, muškatni oraščić

PRIPREMA:
Na ulju pržiti nasjeckani luk, dodati meso, promiješati i popržiti dok se
ne ‘razgruda’ i ne potamni. Dodati vino pa kratko propirjati. Dodati rajčicu,
ketchup i začine po želji pa uz povremno miješanje pirjati oko 20 min. U međuvremenu pripremiti bechamel umak: otopiti maslac, dodati
brašno, kratko popržiti pa uz miješanje uliti pola količine mlijeka. Kuhati uz
miješanje pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati pa polako dodavati
ostatak mlijeka. Začiniti pa kuhati dok se umak ne počne zgušnjavati. Tada
dodati kiselo vrhnje i sir, promiješati i kratko prokuhati. Umak bi trebao biti
gustoće otprilike malo gušće nego smjesa za palačinke. U namašćenu vatrostalnu posudu izliti malo bechamela, pa složiti red listova lazanja (‘iskrojiti’ ih malo ako ne pašu u posudu tako da budu ravnomjerno raspoređene po dnu), ponovno ih zaliti sa dobrih 5 žlica bechamela, po njima rasporediti sloj mesa, posipati sirom, pa istim redoslijedom ponoviti postupak. Sve skupa zaliti ostatkom bechamela, posipati sirom i ketchupom pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 min dok se ne stvori
lijepa zlaćana korica s vrha. Dobar tek!

Pratite nas na društvenim mrežama!