Jučer izdana obveznica rezultat konsolidiranih javnih financija, Hrvatska će godišnje uštedjeti 700 milijuna kuna

Premijer je na početku današnje sjednice Vlade zahvalio ministru zdravstva Viliju Berošu i potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću te svim ostalim službama na svemu što poduzimaju oko koronavirusa.

“Naš cilj je osigurati zdravstvenu sigurnost naših sugrađana. Stožer civilne zaštite koordinira sve aktivnosti, nastavit će se svakodnevno sastajati i izvještavati javnost”, kazao je Plenković.

Rekao je da je uz ove aktivnosti na nacionalnoj razini jučer održan i sastanak sa šefovima županijskih stožera civilne zaštite.

“Potvrđena su tri slučaja, no javnozdravstvena situacija je pod kontrolom. Nema nikakvog mjesta panici. Apeliram na sugrađane da nema nikakvog razloga za nekakve ekstra zalihe, šopinge u kojima nestaju namirnice s polica. Živite normalno, sve službe koje trebaju djelovati će djelovati, prema
tome molim da s te strane budemo smireni i odgovorni”, poručio je Plenković.

Premijer je naglasio da je Hrvatska ovu situaciju prepoznala na vrijeme. Sada je, kazao je, najvažnija zadaća prije svega na zdravstvenim ustanovama i djelatnicima, ali i ostalim službama.

“Mi ćemo, osobito gospodarski resori, voditi računa o tome da imamo na umu na koji način se nositi sa za sada nepredvidivim efektima ovakvih okolnosti koje se nazivaju vanjskim ili eksternim šokom. Naš je cilj da minimiziramo bilo kakve negativne posljedice. Bit ćemo oprezni”, poručio je Plenković.

Prvi put imamo obveznicu na 20 godina

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na jučerašnje izdanje obveznice u iznosu od 15 milijardi kuna.

U izdavanje obveznice, pojasnio je premijer, išlo se jer 5. ožujka dospijevaju dvije obveznice iz 2010. godine. Jedna je izdana u vrijednosti od milijardu eura uz kamatnu stopu od 6,50 posto, a druga od 5 milijardi kuna uz kamatnu stopu od 6,75 posto.

Republika Hrvatska, zastupana po Ministarstvu financija, realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje tri tranše obveznica – petogodišnje obveznice (dospijeća 2025.) u iznosu od 5 milijardi kuna, 14-godišnje obveznice (dospijeća 2034.) indeksirane uz tečaj eura u iznosu od 4 milijarde kuna te
20-godišnje obveznice (dospijeća 2040.) u iznosu od 800 milijuna eura uz valutnu klauzulu. 

Novo izdanje obveznica dospijeća 2025. realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 0,25 posto, obveznica dospijeća 2034. uz godišnju kamatnu stopu od 1,00 posto. Obveznica koja predstavlja najdulji povijesni rok dospijeća (2040.) realizirana je uz godišnju kamatnu stopu od 1,25 posto.

Prvi put imamo obveznicu na 20 godina, istaknuo je premijer, čime je osigurano financiranje na najdulji rok dosada.

“Najbitnije, u odnosu na trošak kamate koju smo godišnje plaćali na obveznicu koja sada dospijeva, na godišnjoj razini uštedjet ćemo 716 milijuna kuna. Sada ćemo plaćati oko 106 milijuna kuna, a prije smo plaćali 825 milijuna kuna godišnje. To je primjer konsolidiranih javnih financija, zdravog gospodarskog rasta i međunarodnog financijskog položaja Hrvatske”, naglasio je Plenković.

Izvor i foto: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!