Kapetan Gold održao predavanje o granici na moru – između Slovenije i Hrvatske

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” kapetan duge plovidbe u mirovini Antun Gold održao je sinoć zanimljivo predavanje koje je izazvalo interes slušatelja. Tema je bila “Granica na moru – između Slovenije i Hrvatske – problematika Savudrijske vale viđeno očima pomorskog kapetana”. Uvodno se posjetiteljima obratio Ottone Novosel Franz koji je kazao o kapetanu Goldu:
“Završio je Srednju pomorsku školu u Bakru i Pomorski fakultet u Rijeci . Kao kapetan duge plovidbe u 42-godišnjoj karijeri nekoliko je puta oplovio svijet. Iako u mirovini, kapetan Gold je aktivan u Udruzi pomorskih kapetana Split prateći i sudjelujući u raspravama o morskoj granici između Slovenije i Hrvatske” – rekao je Ottone Novosel Franz.


Kapetan Antun Gold dao je povijesni pregled događaja vezanih uz granice na moru, posebno neriješena pitanja granice na moru između Hrvatske i Slovenije te govorio o arbitraži. Nakon raspada bivše države i proglašenja neovisnosti Hrvatske i Slovenije te međunarodnog priznanja država, područje Savudrijske vale postaje dijelom graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. Podsjetio je i da je Slovenija blokirala pregovore o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju, a tijekom dugog pregovaračkog razdoblja ne dolazi se do iznalaženja rješenja.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!