Marcel Kiepach živio je čitavo stoljeće ispred svoga vremena

„Sve su ovo tako važni izumi da će u cijelom svijetu pobuditi najživahniji
interes, pa i čitav preokret“ – pisale su tako Narodne novine početkom
dvadesetog stoljeća o mladom Križevčaninu Marcelu Kiepachu koji se sa svojim izumima proslavio još kao učenik osmog razreda zagrebačke realne gimnazije.


Marcelovi su izumi uistinu pobudili zanimanje u svijetu i postali su dijelom
svakidašnjih uporabnih predmeta, od kućnih uređaja, do automobila i brodova, ali o njemu se nije puno znalo. Priča o velikom izumitelju u kratkim hlačama počela se otkrivati 1979. nakon što je novinar Ottone Novosel o njemu objavio tekst u Vjesniku.

-Marcel Kiepach je živio čitavo stoljeće ispred svoga vremena. On je imao 10, 12 i 15 godina kad je patentirao svoje patente u najvećim patentnim uredima u tadašnjoj Europi i u Americi. Bio je u svakom slučaju ispred svoga vremena, što smo otkrili tek stotinu godina poslije njegove smrti- ispričao je novinar Novosel.


Iako je obitelj Kiepach bila poznata križevačka veleposjednička obitelj, o
izumima i uspjesima mladog Marcela nije se znalo gotovo ništa. Njegovi
patenti, skice i dokumenti su nestali, a dio je otkriven zahvaljujući bivšem
ravnatelju Gradskog muzeja Zoranu Homenu koji je bio u kontaktu sa
članovima obitelji pokojnog Marcela.

-Na kraju kad se sve to skupilo, kad smo pronašli sve te dokumente i stavili ih na jedno mjesto ispala je jedna prekrasna priča ne samo o Marcelu kao
izumitelju, nego o cijeloj njegovoj obitelji. Nešto predivno i cjelovito što je na neki način dug prema toj obitelji koja je bila značajna u ovom našem gradu 9.31- rekao je Homen.


Zanimljivo je da niti jedan državni arhiv u Hrvatskoj nema nikakve podatke o obitelji Kiepach pa su materijali u križevačkom muzeju itekako vrijedni i

zanimljivi, a mogu se pogledati u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja gdje je
jučer otvorena izložba „Nasljeđe obitelji Marcela Kiepacha“.

-Ova izložba je na tom tragu toga da se njegovo ime stavi na neku bolju razinu jer se svi Križevčani njime ponose, ali premalo se zna o njemu- rekao je zamjenik gradonačelnika Danije Šaško.


Otvorenjem izložbe počeli su i prvi Dani Marcela Kiepacha koji će, nadaju se organizatori, postati tradicija. Već nekoliko godina postoji ideja da se u
Križevcima uredi interaktivni muzej u čast izumitelju u kratkim hlačama
Marcelu Kiepachu.

sn/radiokrizevci.hr

Foto: Grad Križevci

Pratite nas na društvenim mrežama!