Nacionalni stožer: I dalje bez novih potvrđenih zaraza. Plenković: Budnost na granici dobra je i za nas i za Sloveniju

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak da i dalje nema novih potvrđenih zaraza koronavirusom u Hrvatskoj, do sada je ukupno provjereno 144 uzoraka, a njih 16 još je u obradi.
“Ostali smo na broju od tri pozitivna u ovom trenutku, što je jako dobro. Ako usporedimo situaciju u nekim drugim zemljama, ona je bila bitno različita u prvim danima, stoga mogu samo vjerovati da će kod nas situacija ostati slična i da se neće znatno povećavati broj novih pozitivnih”, rekao je popodne ministar Beroš na drugoj današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Beroš: U izolaciji je 68 osoba

U izolaciji se trenutačno nalazi 68 osoba, uključujući prva dva bolesnika i njih desetak u Rijeci, izvijestio je.

“To je dinamična situacija. Epidemiolozi na terenu i dalje vrše izvide i sakupljaju podatke. u ovom trenutku s obzirom na to nema puno oboljelih pa stručnjaci u bolnicama nemaju puno posla, epidemiolozi su ti koji rade najveći opseg posla”, rekao je.

S obzirom na to da će broj suspektnih slučajeva sigurno narasti sljedećih dana, nemoguće je, tvrdi, govoriti o svakom pojedinačnom slučaju, kao ni o njihovim odnosima.

“U svakom ćemo slučaju postupiti odgovorno, promatrati i obraditi. Ako ćemo svaki budući pojedinačni predmet na ovaj način analizirati, izgubit ćemo puno vremena samo na te komentare, što je kontraproduktivno”, odgovorio je Beroš na upite novinara.

Što se tiče slučaja žene iz Japana koja je bila dva puta zaražena koronavirusom, ministar je rekao da je to nemoguće tumačiti bez detaljnog uvida u njezino kliničko stanje, ali i da će se sigurno nešto uskoro iskristalizirati jer je čitava svjetska znanstvena i medicinska javnost usmjerena je u tom smjeru.

Upitan trebaju li se građani brinuti nakon što je jedna osoba iz zračne luke odvedena pod nadzorom, rekao je da je razumije da se ljudi boje, ali se i našalio na domet virusa s obzirom na karakteristike aeorosola kojim se on prenosi.

“Šalili smo se da je njegov svjetski rekord u skoku u dalj ispod jednog metra. Prema tome – nema brige za one putnike koji su bili dalje na aerodromu”, rekao je Beroš, poručivši da im je poznata osoba o kojoj novinari govore te da za sada nije pozitivna.

Capak: Događaji se trebaju preispitati od slučaja do slučaja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je postojala bilo kakva potreba da se te ljude obavijesti su pod rizikom, to bi epidemiološka služba učinila.

Što se tiče nogometnih utakmica na zagrebačkom Maksimiru i drugih događanja, Capak je rekao da u ovom trenutku ne postoje nikakvi razlozi da se odgađaju priredbe te da se one trebaju preispitati od slučaja do slučaja.

Capak je izvijestio i da su veleposlanicima na sastanku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova pojasnili mjere koje Hrvatska provodi, kao i gospodarskim čelnicima. Dogovorili su se da će napraviti posebno uputstvo za borbu protiv koronavirusa za gospodarske subjekte i poslodavce. Capak je istaknuo da su spremni napraviti uputstva i za pojedine gospodarske grupacije, naročito za one gdje je to gorući problem, poput uvoznika.

Božinović: Slovenske ocjene su neprimjerene

Predsjednik Stožera Davor Božinović komentirao je kritike slovenske Vlade da mjere, koje je nakon prvih slučajeva na nekim graničnim prijelazima poduzela Hrvatska, nisu efikasne i djelotvorne.

Rekao je Vlada zajedno sa svim nadležnim institucijama od prvog dana pojave koronavirusa u Kini javno i transparentno komunicira sve što radi, uključujući i nove informacije te da mjere koje donosi, donosi na temelju struke i stručnih uputa.

“Ne želim komentirati takve ocjene koje su neprimjerene”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova te podsjetio na kolone u uobičajenom transportu koje se stvaraju do Samobora te da nikada javno nisu ukazivali na to zašto Slovenija radi određene mjere.

“U ovom slučaju se radi o izvanjskom eksternom šoku kojemu se Hrvatska pokušava suprotstaviti na sve načine kako bi spriječila da se ta zaraza širi na naš teritorij. Zato su ovakve ocjene neprimjerene”, rekao je Božinović, dodavši da su ocjene možda povezane sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom koji je ušao u visoku politiku s kritikama Hrvatske.

Poručio je da Hrvatska sa Slovenijom institucionalno dobro surađuje, ocijenivši da nije vrijeme niti situacija kada bi jedni drugima trebali slati takve poruke.

“To je potpuno deplasirano. Kao što naše institucije surađuju, tako bi trebale i Vlade”, poručio je.

Što se tiče zagrebačkog Tomislavova doma, ponovio je da je riječ o lokacijama predviđenima za slučaj potrebe te da postoje određeni protokoli kada je riječ o karanteni.

Plenković: Hrvatske kontrole na granici zbog koronavirusa dobre su i za RH i za Sloveniju

I premijer Andrej Plenković danas je, odgovarajući na novinarsko pitanje o slovenskim kritikama načina na koji Hrvatska pokušava spriječiti širenje koronavirusa odgovorio da postoji stvaran razlog za povećanje budnosti na granici te da je ono što se radi u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa dobro i za Hrvatsku i za Sloveniju.

“Imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici, ono što radimo je dobro i za nas i za Sloveniju. Prema tome, Hrvatska je pristupila onim mjerama za koje smatramo da su u ovom trenutku potrebne”, istaknuo je predsjednik hrvatske vlade.

“Vrlo smireno, vrlo trezveno, bez ikakve panike radimo ono što treba i radit ćemo na zaštiti javnoga zdravstva i zdravstvene sigurnosti naših građana”, rekao je.

“Ne znam je li to možda bio zadnji tvit odlazeće Šarecove vlade”, dodao je Plenković.

Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!