Neobični običaji vezani uz Fašnik- "Jedan od muškaraca mora gol pomesti sobu, onda neće one godine na družinu buhe"

Zanimljivi običaji vezani su uz hranu i kućne poslove koji se pripremaju u fašničko doba. Na Fašnik jede se hladetina, a kad se pojede, kosti se razbacaju po vrtovima, kako ih ne bi poharali krtovi. Kiselo zelje se kuha na fašnički utorak. Voda u kojoj se kuhalo posebno se koristi – njome se operu “usta” i “noge” svinjama, kravama i drugim kućnim životinjama, kako bi bili zdravi čitavu godinu. Osim toga, na fašnik se kuhaju žganci, koje jedu i ljudi i domaće životinje (kako bi, po vjerovanju, bili debeli), te govedina. Govedska juha mora se obavezno jesti, kako ne bi preko godine bili žedni, dok se malo govedine osuši i nareže, te prepusti purićima, za njihovo zdravlje.

Među najneobičnije fašničke običaje spada i pometanje prostorija. “Na Fašnik rano ujutro”, bilježi Milan Lang, “mora jedan od muškaraca gol pomesti sobu: onda neće one godine na družinu buhe”. Ako se, pak, prije svitanja na fašnik zakolje crna kokoš, te njenom krvlju poškropi ograda, kuća, kokošinjac i vrt, u njih neće ulaziti tvorovi, lasice, lisice i jastrebi, kako bi napadali perad. Zakopa li se ta kokoš u zemlju, perad neće po njoj čeprkati.

Još su dva običaja vezana uz samoborski fašnik. Na fašničku subotu neće se presti, dok je do pokladnog utorka potrebno započeti s orezivanjem voćaka.

Izvor: zbornica.com

Pratite nas na društvenim mrežama!