Plenković: Učinit ću sve da Hrvatska dobije odgovarajuća kohezijska sredstva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u sklopu konzultacija o novom višegodišnjem financijskom okviru Europske unije, a uoči izvanrednog sastanka Europskoga vijeća koji će se na tu temu održati 20. veljače.
”Riječ je o procesu bilateralnih konzultacija koje predsjednik Michel, temeljem mandata kojeg je dobio od Europskoga vijeća, obavlja sa svim šefovima država i vlada. Mi smo ovu prigodu iskoristili za razmjenu informacija o ukupnoj suradnji između Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem i njega kao predsjednika Europskoga vijeća. Zaključili smo da je cijeli posao oko dovršetka uređenoga Brexita u siječnju prošao dobro”, rekao je Plenković i naglasio kako je sada prioritet dogovoriti smjernice za pregovore o budućim odnosima kako bi se njima omogućila ”što bolja zaštitu prava i građana Unije i kompanija u budućim odnosima”.

Druga važna tema razgovora bio je Višegodišnji financijski okvir. Predsjednik Vlade istaknuo je da Hrvatska u pregovorima ima konstruktivan pristup i želi da se oni zaključe još za vrijeme hrvatskoga predsjedanja. Nakon takvog političkog dogovora između zemalja članica o okvirima proračuna, nastavljaju se pregovori s Europskim parlamentom o 40-ak zakonskih akata koji bi omogućili početak provedbe programa već od 1. siječnja 2021. kada i počinje novi ciklus višegodišnjeg financijskog okvira.

Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!