Ponovno smo visoko na dnevni red EU-a stavili pitanje proširenja i potpore susjednim državama na europskom putu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Bruxellesu sudjelovao je na neformalnom sastanku šefova država Europske unije i Zapadnog Balkana te na donatorskoj konferenciji za Albaniju koja se održala nakon potresa u toj zemlji.

U izjavi novinarima prije sastanka, predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo što je sudjelovao na sastanku šefova u Bruxellesu te zahvalnost Charlesu Michelu na organizaciji neformalne večere na kojoj su bili predstavnici država jugoistočne Europe, predsjednik Europskoga vijeća, predsjednica Europske komisije, Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku te on sam kao predstavnik Hrvatske, zemlje koja predsjedava Vijećem Europske unije prvih šest mjeseci 2020. godine.

“Cilj ovog sastanka je zajednička priprema za zagrebački sastanak na vrhu koji će se održati 6. i 7. svibnja. Izrazito sam zadovoljan da smo s našom inicijativom da se ovaj sastanak održi, i to dvadeset godina nakon prvog zagrebačkog sastanka na vrhu 2000. godine, ponovno snažno stavili na dnevni red najviših institucija Europske unije pitanje jugoistoka Europe, pitanje proširenja i pitanje potpore Hrvatskoj susjednih država na njihovom putu prema Europskoj uniji”, kazao je Plenković.

“Za Hrvatsku je važno da unatoč tome što se smanjuje broj članica, što odlazi jedna od deset najvećih zemalja kontributora, Ujedinjena Kraljevina, a s obzirom na činjenicu da smo jedina zemlja koja je koristila samo jedan sedmogodišnji proračun, u idućem proračunskom okviru budu adekvatna sredstva za kohezijsku politiku koja su pokretač javnih investicija, ravnomjernog regionalnog razvoja”, poručio je.

“Na tome ćemo inzistirati, mislim da je već ovaj jezik novog prijedloga, puno bolji”, ocijenio je Plenković.
Naveo je da postoji jedan paragraf koji se ne može odnositi ni na koga drugoga nego na Hrvatsku -paragraf za zemlju koja je koristila samo jedan višegodišnji financijski okvir, a isto tako je uvrštena tema demografije.

“Charles Michel je, kao što je prepoznala Ursula von der Leyen, kao što smo to stavili u strateški program EU-a, identificirao da postoje zemlje koje imaju problem s odlaskom dijela svojih sugrađana u razvijenije zemlje-članice Unije i da tu također treba pronaći odgovarajuća sredstva za ovu politiku”, ocijenio je Plenković.

“Prema tome, idemo u dobrom smjeru, ali pregovarat ćemo još. Hrvatska i hrvatski građani zaslužuju adekvatna europska sredstva u idućih sedam godina, jer to je bio i smisao našega članstva u Europskoj uniji” zaključio je Plenković.

Pratite nas na društvenim mrežama!