Predstavljanje knjige dr. Hrvoja Neimarevića "Moj otac prof. Ante Neimarević, hrvatski književnik u domovini Bosni i Hrvatskoj".

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkog i Gradska knjižnica „Franjo Marković” pozivaju u utorak 11. veljače 2020. u 17.30 u multimedijsku dvoranu Gradske knjižnice na predstavljanje knjige dr. Hrvoja Neimarevića “Moj otac prof. Ante Neimarević, hrvatski književnik u domovini Bosni i Hrvatskoj”.
O knjizi će govoriti Dražen Ernečić, urednik te dr. Hrvoje Neimarević, autor. Ulomke iz teksta “Kazališna umjetnost u provinciji” čitat će Andreja Bratić, učenica križevačke gimnazije. Susret će moderirati Renata Husinec, predsjednika Ogranka MH u Križevcima.

ANTE NEIMAREVIĆ

Ante Neimarević (Guča Gora kraj Travnika, 1891 – Koprivnica, 1965.), hrvatski književnik i publicist. Studij povijesti i zemljopisa završio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1923. Kao profesor radio je u Križevcima, Varaždinu, Vinkovcima i Koprivnici.

U Križevcima se posebno istaknuo kao redatelj komedija koje je postavljao s križevačkim srednjoškolcima i članovima Kazališnog kluba, a u Jutarnjem listu objavljivao je feljtone i novele o Križevcima.

Humoreskom Nogometna utakmica javio se u Koprivama 1920. Za života mu je objavljen prvi dio romaneskne trilogije 1914 i komedija Zbrka oko načelnika. Djela mu se odlikuju originalnim humorom i bogatim jezikom. Dio njegove književne ostavštine, koju čine humoreske, novele, dva romana za djecu, senzacionalistički roman Propast svijeta, feljtoni i autobiografski zapisi, objavljen je posmrtno.

Pratite nas na društvenim mrežama!