Predstavljena knjiga "Moj otac prof. Ante Neimarević, hrvatski književnik u domovini Bosni i Hrvatskoj"

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i Gradska knjižnica “Franjo Marković” upriličili su u utorak navečer u multimedijskoj dvorani predstavljanje knjige dr. Hrvoja Neimarevića “Moj otac prof. Ante Neimarević, hrvatski književnik u domovini Bosni i Hrvatskoj”. O knjizi su govorili urednik Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Koprivnica i autor dr. Hrvoje Neimarević. Susret je moderirala predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec, a ulomke iz teksta “Kazališna umjetnost u provinciji” čitala je Andreja Bratić, učenica Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog.

Ante Neimarević hrvatski je književnik i publicist. Studij povijesti i zemljopisa završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1923. Kao profesor radio je u Križevcima, Varaždinu, Vinkovcima i Koprivnici.
U Križevcima se posebno istaknuo kao redatelj komedija koje je postavljao s križevačkim srednjoškolcima i članovima Kazališnog kluba, a u “Jutarnjem listu” objavljivao je feljtone i novele o Križevcima.
Djela mu se odlikuju originalnim humorom i bogatim jezikom. Dio njegove književne ostavštine, koju čine humoreske, novele, dva romana za djecu, senzacionalistički roman “Propast svijeta” feljtoni i i autobiografski zapisi, objavljen je posmrtno.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!