Premijer Plenković sa Svetim Ocem Franjom o bilateralnim odnosima, predsjedanju EU-om i globalno važnim pitanjima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u službenom posjetu Svetoj Stolici. Sa Svetim Ocem Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom razgovarao je o programu hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, odnosima Hrvatske i Svete Stolice, situaciji u jugoistočnoj Europi te ostalim, globalno važnim temama poput međureligijskog dijaloga, demografskih izazova, borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti te klimatskih promjena.
Ovo je drugi službeni posjet predsjednika Vlade Plenkovića u mandatu, nakon posjeta 2017. godine. Premijer Plenković kazao je da se radi o dvije različite prigode. Dok je prvi posjet u prigodi kraja prve godine njegovoga mandata na čelu hrvatske Vlade, drugi službeni posjet dolazi u trenutku hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

Stoga je današnji sastanak iskoristio kako bi izvijestio Svetoga Oca o predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije, prioritetima u tih šest mjeseci te ostalim temama važnim za budućnost Europe i Hrvatske – od gospodarskih i infrastrukturnih pitanja, do povezivanja, pitanja sigurnosti i globalnim temama.

Bilo je riječi, dodao je, i o temama o kojima Sveti Otac posebno vodi računa, kao što je borba protiv nejednakosti na globalnoj razini, suzbijanje siromaštva, klimatske promjene i pitanje društvene solidarnosti.

Odnosi Hrvatske i Svete Stolice dobri i kvalitetni, bez otvorenih pitanja

Odnosi između Hrvatske i Svete Stolice ocijenjeni su zaista dobrima i kvalitetnima, bez otvorenih pitanja, kazao je premijer Plenković koji je i ovu prigodu iskoristio da Svetoga Oca pozove u posjet Hrvatskoj.

Novinare je zanimalo je li na sastanku bilo riječi o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, a premijer Plenković kazao je da je i Svetome Ocu i kardinalu Parolinu ponovio stav Hrvatske te dodao kako očekuje da se cijela procedura dovrši u okviru Katoličke crkve.

Razgovarali su i o situaciji u regiji te u tom kontekstu najavljenom Zagrebačkom summitu, koji će se održati u svibnju, tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU, a čija će glavna tema biti perspektiva daljnjeg proširenja EU na zemlje jugoistoka Europe.

“Šaljemo jednu snažnu poruku nama susjednim državama, poruku Hrvatske koja je jedina iz skupine zemalja jugoistočne Europe prešla za drugu stranu stola prije sedam godina i sada predsjeda Europskom unijom”, rekao je predsjednik Vlade i dodao da se radi o izrazito važnim postignućima Hrvatske.

Istaknuo je da Hrvatska želi taj summit u 2020. učiniti temeljem za dinamičnije odnose svih država jugoistoka Europe s Europskom unijom.

“Naravno da to nailazi na odobravanje jer dijelimo stav da samo agilnom politikom i aktivnim uključenjem možemo potaknuti reformske procese, dosegnuti vrijednosti i standarde i, naravno, gospodarske i institucionalne reforme koje su nužne. S te sam strane izrazio i naša očekivanja da se, uoči Zagrebačkog summita, se riješi i pitanje otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, poručio je premijer Plenković.

Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!