Strahovi, 'teorije zavjere' i kupovina zaliha- Mjere borbe prilagođavaju se situaciji

Kako se dulje vrijeme očekivalo, i u Hrvatskoj je zabilježen prvi slučaj zaraze korona virusom. Mlađi muškarac, koji je od 19. do 21. veljače boravio u Milanu, trenutačno je u izolaciji u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Doznajemo kako je koronavirusom zaražen i njegov brat.

Kako su rekli dužnosnici, 26-godišnji mladić ima blaži oblik bolesti i zasad se osjeća dobro te slijedi utvrđivanje kontakata koje je ostvario i prema njima će se postupati, kaže ministar zdravstva Vili Beroš, na adekvatan način, dok će za osobe s kojima je kontaktirao biti organizirana karantena.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla potvrdila je u međuvremenu da je mladić zaposlenik te tvrtke te da je proteklih dana boravio u Milanu, a zaposlenici kompanije do daljnjega će raditi od kuće, kako se doznaje u tvrtki.

‘Pomama’ za maskama
“Riječ je o izvanrednoj situaciji, naša kompanija ima svoje protokole, po kojima ćemo postupati, te smo u kontaktu sa svim zaposlenicima”, rekla je direktorica marketinga u Ericssonu Snježana Bahtijari.

U međuvremenu su ljekarne u Zagrebu, kako nam je rekla zaposlena Lucija iz jedne od njih, smještenoj na zagrebačkoj Trešnjevci, pune.

Iako su stručnjaci upozorili da maske nisu od prevelike koristi u smislu prevencije ako ih nosi zdrava osoba nego više funkcioniraju u sprječavanju širenja zaraze kad je nosi oboljeli, najviše su tražene, kao i dezinficijens i diuretici.

Strahovi, ‘teorije zavjere’ i kupovina zaliha
“Svi strahujemo, kako ne bismo strahovali? Ne znamo što je, izgleda kao obična gripa, ovi stariji bi se možda trebali bojati, mi mlađi možda ne. Informirani smo o svemu, ali ni znanstvenici ne znaju baš sve, tako da malo smo svi u strahu, a vidjet ćemo što će biti. Hvala Bogu da ne paničarimo. Mene je samo strah da svi ne navale u dućane i da ne isprazne police, nadam se da do toga neće doći. Rekli su da maska ne pomaže. Slušamo, vidjet ćemo”, kaže Sandra.

“Normalno da me je strah. Ne možda zbog mene, ja sam već žena u godinama, ali zbog moje djece, unučadi”, navela je Nada.

Neki, pak, smatraju da nema razloga za veliku zabrinutost, a u tom smislu ne izostaje ni “teorija zavjere”.

“Ne strahujem zato što mislim da preventivno da nešto dođe, da se zarazimo, trebamo se javiti liječniku, i to je to. Ne vidim razloga za strah. Mislim da možda neke stvari i taje, iskreno, jer nevjerojatno je da se sada odjedanput u Italiji isto javilo u roku tri-četiri dana”, smatra Zlatko.

“Ne. Izmišljeno. Farmacueti, ne? To je to”, kratak je bio Siniša.

Mediji, pak, izvještavaju da su hrvatski maloprodajni lanci pod sve većim pritiskom masovnih kupovina, pozivajući se na informacije dojavljuju građani.

Mjere borbe prilagođavaju se situaciji
Najviše se, prema tim informacijama kupuju zalihe hrane – prvenstveno riža i tjestenina, kao i osnovne potrepštine, poput toalet-papira, brašna, tosta i slično, kako je javio portal SeeBiz.

Milan Mazalin, liječnik obiteljske medicine iz Zagreba, smatra da je situacija sada takva da je bolje izbjegavati veća okupljanja, posebno u zatvorenim prostorima, jer je to jedan od najlakših načina prijenosa svih virusnih infekcija, pa tako i korona virusa.

“Načelno bi ih bilo bolje izbjegavati, pogotovo ako se počne pojavljivati veći broj slučajeva, tu bi trebalo u načelu jednu nepopularnu odluku primijeniti, jer je to prilično bitno u sprječavanju širenja. Premda to ne isključuje da će se sve to skupa riješiti s tim, ali, po meni, to bi bilo dosta mudro”, kaže Mazalin.

Mjere i situacije borbe protiv širenja korona virusa koje se mogu poduzimati u ovom trenutku, smatra, nešto je što se mijenja ne samo iz dana u dan nego iz sata u sat.

“Naravno da se primjenjuju različiti postupci, ovisno o tome je li virus negdje u Kini, ili je, kao što je sad, već došao ne samo u Italiju nego i kod nas. Što je on bliže, što je prisutniji, to će sigurno sve te mjere trebati biti rigoroznije. Na državi je da prati trenutnu situaciju na terenu i neposrednom okruženju i prilagođava se promjenama stanja, ali i promjenama saznanja koja o samoj bolesti imamo, a koja će se sigurno s vremenom korigirati i mijenjati kada malo više iskustva budemo imali o samoj bolesti, njenom tijeku i rizicima.”

U ovom se slučaju, navodi, javlja dodatni strah, jer je riječ o suočavanju s nepoznatom situacijom i nepoznatom bolešću te nije sigurno u kojem će se smjeru ona razvijati.

Stoga se spremnost ne može opisati konkretnim mjerama nego će se mijenjati i korigirati u odnosu na situaciju.

Institucije su ranije tijekom dana utvrdile da su spremne za prijetnju – ministar je poručio kako Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, ali i da je zdravstveni sustav spreman i ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

Izvor: Al Jazeera, Tomislav Šoštarić

Foto: Facebook

Pratite nas na društvenim mrežama!