U Križevcima obilježen Europski dan žrtava kaznenih djela

Udruga HERA Križevci u suradnji s Policijskom postajom Križevci i Centrom za socijalnu skrb Križevci javnom akcijom danas je obilježila 22. veljače, Europski dan žrtava kaznenih djela.  Cilj akcije, koja je održana na Gradskoj tržnici, bio je upoznavanje građanki i građana o sustavu podrške žrtvama i svjedocima te upoznavanja s pravima. Građani su mogli dobiti informacije o načinu prijave kaznenog djela, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku te su im podijeljeni leci i edukativni materijali.

Javna akcija dio je aktivnosti programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” kojeg provodi Ženska soba, te partnerske organizacije HERA Križevci, Delfin Pakrac, Deša Dubrovnik, Informatvno pravni centar Slavonski Brod, Udruga Zvonimir Knin, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za građanske inicijative Poreč, S.O.S. Virovitica, Ženska grupa Karlovac “Korak” i SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije.

Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa.

Voditeljica programa i predsjednica Udruge HERA Križevci Marina Švagelj Jažić izjavila nam je da HERA provodi program “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” na području Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

“Zahvaljujem Policijskoj postaji Križevci i Centru za socijalnu skrb Križevci koji se uključuju u sve naše akcije koje HERA provodi, a upravo je taj međuresorna suradnja i važna za postizanje što boljih određenih prava koje žrtve, odnosno svjedoci u kaznenim prekršajnim postupcima, imaju. Nadam se da ćemo i dalje imati ovakve zajedničke akcije. Mi smo u trećoj godini provođenja programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela i sve više građana nam se obraća za pomoć i podršku ” – kazala nam je predsjednica HERE Marina Švagelj Jažić.

U 2019. godini pružene su 42 pratnje na sud, 30 usluga emocionalne podrške, 40 usluga praktičnih informacija, 58 usluga informacija o pravima, 32 usluge pravnog savjetovanja  i 30 usluga psihološkog savjetovanja.

“Imamo stručnu suradnicu psihologinju i pravnicu koje pružaju psihološku i pravnu pomoć. Građani nam se mogu obratiti za pomoć i podršku svaki radni dan, od ponedjeljka do petka na broj telefona  271-335 ili nas posjetiti na adresi Ivana Zakmardija Dijankovečkoga 5 te potražiti određenu pomoć i podršku. Naša pravnica je dežurna svaki radni dan, srijedom na broj telefona 271-335 od 15 do 18 sati, a izvan tog vremena mogu se dogovoriti i direktna savjetovanja. Psihologinja je dežurna četvrtkom također na broj 271-335 od 16 do 18 sati.”

Načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec izjavio nam je:

“Što se tiče pomoći žrtvama, to je jedna vrlo osjetljiva tema. Na državnom nivou se vodi briga, pa lokalno do policijskih postaja koje svakodnevno u radu sa žrtvama pružaju pomoć po raznim protokolima i načinima ponašanja kako je to predviđeno. Surađujemo s udrugom HERA koja je baš specijalizirana za ovaj dio rada sa žrtvama da ih pripremi za ta ročišta koja znaju biti vrlo emotivna, stvaraju veliki stres. Možemo reći da su i te žrtve, s kojima mi ponovo imamo kontakte, pohvalile suradnju.”

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović kazala je da treba senzibilizirati javnost i dati poruku da kaznena djela treba prijavljivati, žrtve se trebaju javiti kako bi počinitelji bili sankcionirani.

“Surađujemo s policijom i pravosuđem, međutim nevladine udruge, među kojima je i HERA, imaju veliku ulogu sa svojim projektima. Nastojimo osvijestiti javnost o problemu i da treba prijaviti i osuditi svaki oblik nasilja da se sankcionira počinitelj.”

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!