U Križevcima predstavljena knjiga "Hrvatski GENERALI I ADMIRALI 1991. – 1999."

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” sinoć je križevačkoj javnosti predstavljena knjiga “Hrvatski GENERALI I ADMIRALI 1991. – 1999.” autora Krešimira Kašpara i Marinka Krešića. Nakon himne “Lijepa naša” koju je otpjevao Mirko Švenda Žiga, minutom šutnje odana je počast preminulim hrvatskim braniteljima, a zatim se u ime Koordinacije hrvatskih branitelja Grada Križevaca obratio Zvonko Beljo, prvi zapovjednik ZNG i zapovjednik 3. bojne iz sastava 117. brigade Hrvatske vojske. Podsjetio je na događaje iz Domovinskog rata na ovom području, opremanje križevačkih kao i postrojbi na ratištima diljem Hrvatske.
“Na žalost, svaki rat daje svoje žrtve, tako je poginulo 37 hvatskih branitelja s ovog područja, 110 ih je ranjeno ili oboljelo” – kazao je pukovnik u miru Zvonko Beljo.

U ime Grada Križevaca pozdravne riječi uputio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović. Uz građane Križevaca te predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, saborski zastupnik Branko Hrg te načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec.

Voditelj promocije Mladen Pavković kazao je da malo zna o hrvatskim generalima : “Zato nam je iznimno drago što su hrvatski generali uvidjeli da bi trebalo kazati tko su ti ljudi koji su nas vodili kroz rat.”

U knjizi su spomenuti svi ratni generali koji su bili na najodgovornijim dužnostima u Domovinskom ratu.

General bojnik u mirovini Ljubo Česić Rojs osvrnuo se na zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske i prilike koje su vladale u vrijeme Domovinskog rata. Obratili su se , te predstavili knjigu i govorili o Domovinskom ratu, general bojnik u mirovini Ivan Tolj te jedan od autora, general bojnik u mirovini Marinko Krešić.
Generali su prije predstavljanja knjige zapalili svijeće i poklonili se poginulim i stradalim hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih branitelja te obišli Spomen-sobu Domovinskog rata u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”.
Knjiga je predstavljena i u drugim hrvatskim gradovima.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!