Umjesto nadvožnjaka, u Cubincu će biti postavljena skela i izgrađen kanal!

SATIRA

Na jučerašnjem izvanrednom sastanku hrvatske vlade u Zagrebu, postignut je dogovor o rješavanje prometnog problema u križevačkom naselju Cubinec.

Nadležno ministarstvo za promet i pomorstvo prihvatilo je prijedlog Vlade Andreja Plenkovića da u Cubincu od pruge do spoja s brzom cestom Križevci-Vrbovec bude izgrađen novi veliki umjetni kanal i da se njime putem skele prevoze sva vozila. Prema smjernicama Vlade, izgradnju novog kanala biti će povjereno kineskoj tvrtki Cunga Lunga koja trenutno radi na realizaciji niz strateških građevinskih projekata u Hrvatskoj i Srbiji.

Kinezi bi trebali s izgradnjom kompletnog kanala biti gotovi za 3 mjeseca, a nakon toga u njega bi se postavile dvije skele nosivost od 5 tisuća tona. Treba naglasiti kako bi skele bile izgrađene u albanskoj tvornici Šqare Škip koja je u svijetu poznata po izradi eko tački i guma za vlakove te nevidljivih tenkova F 118 koje koristi američka vojska u mirovnoj misiji u Tahitiju. Voda u kanalu dobila bi se pak preusmjeravanjem potoka Glogovnice i dijelom iz bahjera koje se nalazi kod bivše ciglane.

Od izgradnje nadvožnjaka, kako se na sastanku dalo čuti, Vlada je odustala zbog nemogućnosti financiranja toga projekta koji bi po procjenama nezavisnih stručnjaka, koštao više od polovice hrvatskog državnog proračuna.

No, kako prvi neslužbeno saznajemo pravi razlog je ipak što je novac potrošen na pripreme priprema za izbore nekih saborskih zastupnika po vatrogasnim zabavama.

Vrijednost izgradnje skele i kanala bila bi upola jeftinija, tek 500 milijuna kuna. Dio potrebnih sredstava dobilo bi se iz europskih fondova i lokalne samouprave, a dio bi donirala i Hrvatska banka za razvoj. Stanovnici Prigorja, a posebice Križevaca, novom skelom umjesto nadvožnjakom trebali bi ‘zaploviti’ tako prije početka parlamentarnih izbora.

– Križevci će dobiti novu skelu umjesto nadvožnjaka. Skelu smatramo danas ekološkom prometnom infrastrukturom koja će biti daleko efikasnije riješenje nego neki drugi građevinski poduhvat. Uz to, izgraditi ćemo i veliki kanal za dvije skele. Taj kanal biti će sličan Sueskom kanalu. Izgradnju ćemo povjeriti našim poslovnim partnerima iz Kine i Albanije. Nadam se da će ova vijest itekako razveseliti sve ljude u Križevcima i okolici. – poručio je premijer Plenković.

Za mišljenje o izgradnji novog kanala i skele, upitali smo i jednog mještana Cubinca. Riječ je o Joži Lakomici koji u Cubincu živi svojih zadnjih 40 godina kako se doselio iz Lepoglave. – A kaj bi vam rekel, nek delaju kaj hoćeju. Kak je počelo, bumo još dobili i prelaz kroz Cubinec koji bu išel i preko Mađarske. Ako im ovo ne uspe sa skelom i kanalom, valjda budu nekaj smislili do 2055. godine. Ili možda do novih izbora. – rekao nam je Lakomica. (zv)

Pratite nas na društvenim mrežama!