Umro je Vladimir Kranjčević- veliki glazbenik i počasni građanin Križevaca

Danas u poslijepodnevnim satima u Zagrebu je u 84. godini preminuo maestro Vladimir Kranjčević, dirigent, glazbeni pedagog i počasni građanin Križevaca.

U svojoj dugoj i bogatoj karijeri odgojio je generacije hrvatskih glazbenika, među kojima su i brojni Križevčani. Uz Križevce je vezan od dječačkih dana, dolazio je u posjetu baki i djedu, pekaru Heršaku, a dvije godine je kod njih i živio s majkom i sestrom. Prve satove klavira slušao je baš u Križevcima kod profesorice Štefanije Heruc, a orgulje je svirao u crkvi sv.Križa. I svoj dirigentski put započeo je u Križevcima gdje je, za vrijeme ljetnih praznika kod bake i djeda, vodio crkveni mješoviti i djevojački zbor. 

Surađivao je s križevačkim zborovima, počasni je član Katedralnog zbora, a za 750. rođendan grada ravnao je HPD-om “Kalnik” Križevačku misu nepoznatog autora iz 17. stoljeća u adaptaciji Franje Dugana, u crkvi sv. Ane. Jedan od njegovih zadnjih nastupa u Križevcima je 70. obljetnica Glazbene škole Alberta Štrige 2015. godine kada je dirigirao velebnu Carminu buranu Carla Orffa u Sportskoj dvorani u Križevcima, ravnajući bivšim i sadašnjim učenicima i nastavnicima škole. Svoj 80. rođendan proslavio je pred tri godine na tribini na križevačkom Culture Shock Festivalu gdje govorio o svom putu od prvih glazbenih koraka u Križevcima do velikih koncertnih dvorana diljem svijeta. Tribinu je moderirao Ozren Bogdanović koji je s maestrom bio u stalnom kontaktu.

– Još jučer se veselio svakom koraku kojeg je uspio napraviti nakon oporavka od operacije u staračkom domu. I danas u 13 sati ga je nazvala zajednička poznanica i spomenula mu da smo se čuli, a on joj je rekao: bez obzira što se danas ne osjećam dobro, nek’ me nazove. Ali eto, nije mi stigla javiti, pa ga ni ja nisam stigao nazvati. Zato mi je malo teže, ali me tješi da smo se nedavno čuli- rekao je Bogdanović.

Kranjčević je rođen 21. studenoga 1936. u Zagrebu. Diplomirao je na tamošnjoj Muzičkoj akademiji, usavršavao se u Monte Carlu i u Beogradu. U Zagrebu 1960-ih bio je osnovnoškolski nastavnik i gimnazijski profesor, od 1970. profesor i direktor Muzičke škole Vatroslav Lisinski, potom profesor na Pedagoškoj akademiji i od 1978. do umirovljenja 2007. na Muzičkoj akademiji. Usporedo s time, od 1994. do 2002. bio je ravnatelj Opere HNK-a.

sn/radiokrizevci.hr

foto: krizevci.info i hrt

Pratite nas na društvenim mrežama!