Usvojen godišnji plan upravljanja državnom imovinom za 2020.- Održivo ekonomsko i transparentno upravljanje imovinom u vlasništvu države

Na početku današnje, 206. sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković izdvojio je nekoliko aktivnosti iz protekloga tjedna. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 14 točaka dnevnog reda, među kojima Prijedlog godišnjeg plana upravljanja državnom imovinom za 2020. godinu.

Prije nekoliko dana predsjednik Vlade Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u Bruxellesu su se sastali s predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom, u okviru konzultacija o novom Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije.

Premijer Plenković kazao je da je taj sastanak bio nastavak razgovora koji su vodili u Zagrebu prije mjesec dana kao i sastanka Prijatelja kohezije koji je održan u Portugalu početkom mjeseca.

„Sve su to pripreme za sastanak Europskoga vijeća 20. veljače na kojem će krenuti prvi pravi supstantivni razgovori o sedmogodišnjem proračunu. Istaknuli smo sve ono što je relevantno za Hrvatsku, od toga da joj je kao najmlađoj članici Unije, koja je koristila tek jednu financijsku perspektivu, ovaj drugi sedmogodišnji proračun izrazito važan za lovljenje koraka i razvojne dinamike s drugim zemljama srednje i istočne Europe”, rekao je predsjednik Vlade i naglasio da su pritom kohezijska i poljoprivredna politika izrazito važne za Hrvatsku.

Dodao je da su Hrvatskoj važna i sredstva za obrazovanje, inovacije, sigurnost, okoliš i ostale teme koje spadaju pod takozvanu modernizaciju europskoga proračuna.

Predstavljajući Godišnji plan upravljanja državnom imovinom za 2020. godinu, ministar Mario Banožić izvijestio je da Zakon o upravljanju državnom imovinom propisuje tri ključna i međusobno povezana dokumenta upravljanja državnom imovinom i to: Strategija upravljanja državnom imovinom, Godišnji plan upravljanja državnom imovinom i Izvješće o provedbi Godišnjeg plana upravljanja državnom imovinom.

Ministar je podsjetio da je Hrvatski sabor u listopadu 2019. godine donio Strategiju upravljanja državnom imovinom za razdoblje 2019. – 2025., čime su, rekao je, ostvareni zakonski preduvjeti za donošenje Godišnjeg plana upravljanja državnom imovinom.

„Godišnji plan upravljanja državnom imovinom za 2020. godinu je dokument u kojem se putem mjera, projekta i aktivnosti precizno razrađuju elementi strateškog planiranja postavljeni u Strategiji upravljanja državnom imovino za razdoblje 2019. – 2025.“, naveo je Banožić.

Kazao je i kako se Strategijom određuju dugoročni ciljevi i smjernice upravljanja državnom imovinom pri čemu se uvažavaju gospodarski i razvojni prioriteti Republike Hrvatske.

Isto tako, dodao je ministar, Strategijom je kao strateški cilj određeno održivo ekonomsko i transparentno upravljanje raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, a s time je još povezano sedam posebnih ciljeva.

„Pored razrade posebnih ciljeva definiranih Strategijom za sve predložene mjere, aktivnosti projekte u Prijedlogu Godišnjeg plana upravljanja državnom imovinom za 2020. godinu definiraju se pokazatelji rezultata, mjerna jedinica za pokazatelje rezultata te polazne i ciljne vrijednosti mjernih jedinica, a sve u svrhu transparentnog praćenja provedbe posebnih mjera i aktivnosti“, zaključio je ministar Banožić.

Izvor i foto: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!