Zaprešić: Postavljena sva LED rasvjeta, ušteda u potrošnji do 60 posto

Kroz projekt su sve postojeće svjetiljke na području grada Zaprešića i pripadajućih mu naselja, njih 4380, zamijenjene LED rasvjetom, a trenutno je u tijeku otklanjanje mjestimičnih nepravilnosti. Zamjenu svjetiljki provela je tvrtka HEP ESCO d.o.o., a Zaprešić sada ima potpuno novu rasvjetu koja je energetski učinkovita. Osim toga, potencijal ostvarenja energetskih ušteda modernizacijom sustava iznosi čak 60% u odnosu na dosadašnju godišnju potrošnju. Ušteda je vidljiva već sad jer je za električnu energiju, u odnosu na siječanj prošle godine, utrošeno oko 200 tisuća kuna manje!

‘Sve jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 12 godina uskladiti postojeću rasvjetu s odredbama novog Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, a Zaprešić je među prvim gradovima koji je tu obvezu ispunio. Uz to što ćemo ostvariti značajne uštede, ovim projektom dokazujemo jasan strateški smjer prema održivom razvoju, kao i brigu za okoliš’, izjavio je gradonačelnik Željko Turk.

Podsjećamo, projekt NEWLIGHT čija je ukupna vrijednost oko 15 milijuna kuna, financirat će se prema modelu Ugovora o energetskom učinku (EPC) kojeg je osnovni princip otplata investicije kroz uštede. Ovakav model uključuje projektiranje, financiranje, rekonstrukciju i modernizaciju te otklanjanje grešaka ili kvarova kroz 10 godina koliko traje vrijeme ugovornog odnosa, pa od Grada Zaprešića kao korisnika ne zahtijeva dodatna financijska ulaganja.

(Grad Zaprešić)

Foto: Danijel Kalamir, Facebook

Pratite nas na društvenim mrežama!