Danas se obilježava Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije

Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije – Akcija Purple Day (Ljubičasti dan) obilježava se 26. ožujka. Pokrenula ju je Cassidy Megan 2008. godine uz pomoć Nacionalne organizacije za epilepsiju, a s ciljem jačanja svijesti javnosti o toj bolesti. Epilepsija je jedna od najčešćih neuroloških bolesti – povremeni poremećaj živčanog sustava koji se događa zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu, u pravilu praćen abnormalnostima u elektroencefalogramu. Smatra se da u svijetu više od 50 milijuna ljudi boluje od epilepsije koja je još uvijek nedovoljno poznata. U Europi od epilepsije boluje šest milijuna ljudi, a svake se godine dijagnosticira 300.000 novih slučajeva bolesti. Uz pravilno liječenje najčešće kronične neurološke bolesti do 70% osoba s epilepsijom uopće ne bi imalo napadaje, a 40% oboljelih u Europi ne prima takvo liječenje. U Hrvatskoj ima oko 40.000 oboljelih od epilepsije. 

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se klinički očituje napadajima. Oni se pojavljuju u različitim vremenskim razmacima, a najčešće se mogu prepoznati po karakterističnim simptomima. Posebne vrste nepravilnosti u radu moždanih stanica koje dovode do epileptičkih napadaja mogu se utvrditi EEG-om. Osim EEG-a, dijagnoza se postavlja i na temelju simptoma napadaja. U Hrvatskoj se mogu obaviti sve dijagnostičke procedure preporučene od Komisije za terapijsku i dijagnostičku strategiju Internacionalne lige za epilepsiju: radiološke dijagnostičke procedure (MR mozga 3T, funkcijski MR mozga s MR traktografijom, MR volumetrija, postprocesni MR mozga), nuklearne dijagnostičke procedure (SPECT i PET mozga) te najsofisticiranije neurofiziološke dijagnostičke metode (prolongirano video-EEG monitoriranje, ugradnja semi-invazivnih i invazivnih elektroda uz kortikalnu stimulaciju, Wada test, itd.).

Stigma epilepsije teža je od bolesti

Epilepsija remeti sve aspekte života i lako može postati fizička, psihička i socijalna poteškoća pojedincima i njihovim obiteljima. Zbog toga je Europska unija krajem 2011. godine usvojila Deklaraciju o epilepsiji, kako bi se podigla svijest javnosti, ali i osigurao novac za istraživanja ove relativno česte bolesti. Troškovi epilepsije koji se na razini Europske unije penju do 20 milijardi eura godišnje, razlog su da se ovom bolešću medicinska znanost bavi više. Osobe s epilepsijom izložene su stigmatizaciji i predrasudama: čak 40% djece s epilepsijom ima probleme u školi zbog nerazumijevanja za bolest, a stopa nezaposlenosti među osobama s epilepsijom u Europi je i dalje visoka. Na europskoj razini potiču se istraživanja i inovacije u području prevencije, rane dijagnoze i liječenja epilepsije, a ovoj se bolesti daje prioritet kao teškoj bolesti koja diljem Europe predstavlja veliko breme. 

Izađimo iz sjene

Kako bi se uklonila stigmatizacija bolesnika s epilepsijom, u svijetu su pokrenute brojne akcije. Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je i globalnu kampanju za borbu protiv epilepsije pod nazivom “Izađimo iz sjene” u suradnji s Međunarodnom ligom za borbu protiv epilepsije i Međunarodnim uredom za epilepsiju. Kampanja usmjerena prema zakonodavcima, zdravstvenim djelatnicima, nevladinim organizacijama i čitavoj javnosti u cilju destigmatizacije epilepsije, podizanja svijesti o toj bolesti i pokretanja različitih obrazovnih programa s ciljem razumijevanja bolesti. Obilježava se i Međunarodni dan epilepsije nazvan “Ljubičasti dan” ili “Dan ljubičaste vrpce”.

Hrvatska udruga za epilepsiju – Ljubičasti dan 2015.

Ove godine u Hrvatskoj se obilježava jubilarni 11. Ljubičasti dan.

Kako se možete priključiti obilježavanju Ljubičastog dana? Na dan 26.03. (četvrtak) obucite ili istaknite nešto ljubičasto i time pokažite podršku osobama s epilepsijom! To može biti odjeća, detalj, značka ili bilo što slično! 

Pratite nas na društvenim mrežama!