Građani: Nigdje ne možemo kupiti maske, a ako ih i pronađemo, preskupe su!

Tijekom proteklog tjedna primili smo mnoge upite vezane za potražnju maska za lice, no s obzirom da ni sami nismo znali gdje ih kupiti i zašto su cijene skočile u nebesa, odlučili smo se malo raspitati.

Nabavna cijena maskica u ovom trenutku ide i do 19 kuna, iako je tijekom prošle godine takva ista maska u veleprodaji bila procijenjena na samo četiri kune.

Hrvatske se ljekarne susreću s najvećom potražnjom za dezinficijensima i zaštitnim maskama. Ljekarne troše sve raspoložive resurse u proizvodnju dezinficijensa, ali i nabavku zaštitnih maski od ovlaštenih dobavljača.

“Naš je zadatak odgovoriti na potrebe građana, no ne možemo utjecati na nabavnu cijenu, niti takve maske možemo prodavati ispod cijene po kojoj su kupljenje od veletrgovaca. Mi smo u svakodnevnom kontaktu s Državnim inspektoratom i vjerujem da će se, sukladno zakonima i propisima, situacija na tržištu uskoro normalizirati u korist krajnjih kupaca”- poručuju iz Hrvatske liječničke komore.

Evo najvažnijih stvari koje trebate znati:

Kad napuštate dom, navucite rukavice – zimske rukavice ili druge rukavice za van – i nosite ih u javnim prostorima.

Ne dirajte lice ili oči, bez obzira na to koliko vas svrbi. Držite ruke podalje od kontakta s licem.

Maske su beskorisne kada se nose vani i ne mogu biti od velike koristi čak i u zatvorenom prostoru. Korištenje iste maske iz dana u dan je gore nego beskorisno – odvratno je jer sadržaj usta i nosa na kraju premaže unutrašnjost maske slojem koji je atraktivan za bakterije. Umjesto toga, ja se recimo držim podalje od gužve i držim se udaljenosti od pojedinih ljudi. Ako netko kašlje ili kiše, zamolim ih da stave masku – da me zaštite od potencijalno kontaminiranih kapljica. Ako odbiju, zakoračim na metar od njih ili odlazim. Ne rukujte se i ne grlite ljude – pristojno odbite, govoreći da je bolje za vas oboje da ne budete u bliskom kontaktu tijekom epidemije.

Budite oprezni s vratima. Ako možete otvoriti i zatvoriti vrata pomoću laktova ili ramena, učinite to. Nosite rukavice da okrenete kvaku na vratima – ili operete ruke nakon što je dodirnete. Ako se bilo tko u vašem domu razboli, redovito perite kvake. Isto tako, budite oprezni kod stuba stubišta, stolnih računala, mobitela, igračaka, prijenosnih računala – bilo kakvih predmeta u ruci.

Kada vremenske prilike dopuštaju, otvorite prozore kod kuće ili na poslu, puštajući ustajali zrak iz prostorije van. Kažu da se virus ne može zadržati u dobro prozračenom prostoru. Ali naravno, ako je hladno ili je vrijeme nepovoljno kao primjerice ovih dana, grijte se i zatvorite prozore.

Čuvajući sebe, čuvate i druge!

#ostani doma

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!