Gradovi Moskva i Sankt Peterburg, ponudili potporu hrvatskom glavnom gradu koji je potresao snažan zemljotres

Zagrebački čelnik kriznog menadžmenta Pavle Kalinić u ponedjeljak je objavio da će gradske vlasti uspostaviti poseban fond za potporu i da su mnogi, uključujući veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Anvara Azimova, gradove Moskva i Sankt Peterburg, ponudili potporu hrvatskom glavnom gradu koji je potresao snažan zemljotres.

Kalinić je za komercijalnu televiziju RTL rekao da su stručnjaci Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta također angažirani kako bi pomogli u procjeni razmjera štete na zgradama u gradu.

Podsjetio je da su stručnjaci za statiku pregledali 450 oštećenih zgrada tijekom dana i dodao da je puno dimnjaka oštećeno te da je pad cigle nanio veću štetu na kolnicima i parkiranim automobilima.

Mađarska, Italija, Austrija i Slovenija također su ponudile pomoć u Zagrebu koji je pogodio zemljotres. Premijer Viktor Orban uputio je pismo hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću u kojem je izrazio solidarnost i ponudio pomoć Hrvatima.

Slovenska vlada odlučila je poslati hitnu pomoć u Zagreb. Pomoć, uključujući deset šatora u koje se može smjestiti 80 osoba, kao i 60 kreveta, toliko vreća za spavanje i 20 grijača, poslana je u nedjelju navečer.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: HINA

Pratite nas na društvenim mrežama!