Hanžeković: Apeliram na građane da ne zaborave naglasiti ako su pod mjerom samoizolacije

Prema podacima koji su objavljeni danas na konferenciji za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, u samoizolaciji je trenutačno 1200 zdravstvenih radnika. Djelatnici hitne službe iz cijele Hrvatske zbrinuli su više od 1100 osoba za koje se sumnjalo da su zaražene koronavirusom, potvrdio je to danas ministar zdravstva Vili Beroš. No iako je čitav zdravstveni sustav usmjeren na borbu protiv koronavirusa, to ne znači da više nema srčanih i moždanih udara, padova, prijeloma ili drugih izvanrednih stanja koja zahtijevaju hitnu liječničku pomoć.

– Mi nismo smanjili broj intervencija od kada traju mjere zbog sprječavaja širenja zaraze. Zato apeliram na naše građane da hitnu pomoć zovu samo u slučajevima ako su životno ugroženi, a za sve kronične bolesti neka se obrate svojem obiteljskom liječniku kako bi hitna bila tu doista za hitne intervencije- rekla je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković gostujući u emisiji Ostani doma, koju radio Križevci emitira svakog radnog dana u 11 sati.

Budući da je bilo više slučajeva da čitav tim hitne pomoći završi u karanteni jer su pacijenti “zaboravili” reći da su pod mjerom samoizolacije, ravnateljica Hanžeković je pozvala građane da se pridržavaju novih pravila.

– Ako je pacijent u samoizolaciji i ima potrebu za hitnom intervencijom, onda obavezno već pri pozivu mora reći da je pod tom mjerom. To vrijedi i za one koji sami dolaze u hitnu, obavezno moraju telefonom najaviti da su pod mjerom samoizolacije kako bi se medicinsko osoblje stiglo dodatno zaštititi i spriječiti mogućnost zaraze- naglasila je Hanžeković.

sn/ radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!