Hrvatska izvještava o drugoj smrti povezanoj s koronavirusom

U zagrebačkoj bolnici Fran Mihaljević za zarazne bolesti preminuo je pacijent s dijagnozom COVID-19, izjavio je u četvrtak popodne ministar zdravlja Vili Beros.

Ranije tijekom dana šefica bolnice Alemka Markotić rekla je da je jedan od pacijenata na ventilatorima bio u kritičnom stanju.

Beros je u srijedu potvrdio prvu hrvatsku smrt povezanu s koronavirusom, starijeg muškarca koji je smješten u samoizolaciji u svom domu u Istri, koji je umro prošlog tjedna.

U Hrvatskoj je danas potvrđeno trideset devet novih slučajeva koronavirusne infekcije, što je ukupno 481 osoba, što uključuje dva policajca. Ukupno je testirano 3.958 uzoraka, a jučer je obavljeno 566 testova.

Jutros je objavljeno da je 14 pacijenata bilo na ventilatorima – osam u Zagrebu, troje u Osijeku i po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

Beros: Testovi ne sprječavaju širenje epidemije

Ministar zdravlja ponovio je da testiranje ne može zamijeniti odgovorno ponašanje potrebno za zaustavljanje širenja epidemije. “Ispitivanje nije metoda koja sa sigurnošću može zaustaviti širenje epidemije”, rekao je.

Što se tiče starijeg muškarca koji je umro od koronavirusa u Istri, rekao je da njegova klinička slika nije bila teška, da još uvijek proučavaju slučaj i da je prema trenutnim informacijama obitelj odbila preporuku da ga hospitaliziraju.

Beros je komentirao i stanje u bolnicama. Kazao je da su u zagrebačkoj bolnici Sestre milosrdnice svi liječnici, medicinske sestre i pacijenti koji su bili u kontaktu s zaraženim osobama na odjelu intenzivne njege testirani negativno i ta jedinica i dalje radi u svom punom kapacitetu.

Capak: Trenutačni kapacitet tisuće testova dnevno

U zdravstvenom sustavu do sada je pozitivno testirano na koronavirus 19 medicinskih stručnjaka, kao i šest stanovnika, sedam medicinskih sestara i dva stomatologa, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prosječna starost pacijenata u Hrvatskoj je 49, preko 18.000 ljudi je u samoizolaciji, 2.437 kontakata se pomno prati, a više od 500 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji.

Capak je rekao da je bilo dovoljno testova i da je njihov trenutni kapacitet tisuću testova dnevno. “Napravit ćemo onoliko testova koliko je potrebno”, rekao je.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: HINA

Pratite nas na društvenim mrežama!