I Križevčani izrađuju vizire za zdravstvene radnike

Zahvaljujući vrijednim volonterima i lokalnim tvrtkama koje su donirale sredstva, u Križevcima se trenutačno izrađuje više od 400 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje. Priča je počela u Splitu gdje je student Slaven Damjanović pomoću 3D printera počeo izrađivati vizire za liječnike tamošnje bolnice, no ubrzo su se uključili i drugi diljem Hrvatske. Koordinator akcije za područje Križevaca i okolnih općina je magistar elektrotehnike i informacijskih tehnologija Karlo Siladi. Priključile su se i lokalne tvrtke pa su otkrili i novi način izrade vizira.

– Prije nekoliko dana smo saznali za novi, svima dostupan dizajn zaštitnih vizira Proto Shield, koji nam omogućuje značajno ubrzanje izrade uz pomoć CNC stroja, bez korištenja 3D printera. Vizir je u skladu sa specifikacijama češkog modela na kojem smo temeljili naše prve primjerke- rekao je Karlo za portal križevci.info.

Podršku u pakiranju, dostavi i nabavi materijala pružili su volonteri udruge P.O.I.N.T., a uključile su se i mnoge tvrtke iz Križevaca i okolice. Viziri su već podijeljeni zdravstvenim radnicima u gradu, a dostavit će ih gdje god treba.

– Nadamo se do kraja ovog tjedna izraditi više od 400 vizira za lice, što bi trebalo pokriti hitne potrebe za zaštitom medicinskom i drugom zdravstvenom osoblju pri kontaktu s pacijentima u vrijeme ove pandemije, a mogu poslužiti i drugim uslužnim radnicima u intenzivnom kontaktu s građanima- poručio je Karlo.

Zdravstveni radnici i drugi zainteresirani za narudžbu vizira mogu se predbilježiti pozivom na broj 091/936-2447 ili elektroničkom poštom lucija8585@gmail.com i  siladikarlo856@gmail.com.

sn/ krizevci.info

Pratite nas na društvenim mrežama!