Imendan danas slave Renata, Sonja, Bojana i Nada!

Renata je žensko ime latinskog porijekla. Ime je nastalo od latinskog renatus što znači ponovo rođena, preporoiđena. Muški oblik ovog imena je Renato. Drugi oblik je Rene, Renea.

Na današnji dan imendan slave Sonje, a tim povodom provjerili smo koje je značenje toga imena.

Radi se o ruskoj varijanti imena Sofija, koje ima grčko podrijetlo i izvedeno je od riječi sophia, što znači ‘mudrost i razboritost’, pa otuda dolazi i značenje imena ‘ona koja je mudra’.

Bojana je izvedenica od muškog imena Bojan. Ime Bojan je slovensko muško ime, koje se koristi u Češkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj. Žensko ime Bojana nosi žena koja je ustrajna i borbena. Žena koja zna svoje ciljeve i planove i nikada ne odustaje od istih. Žena koja je hrabra i sama vodi svoje bitke. Žena koja je svjesna sebe. Žena koja zna koje su njene vrline i mane. Svoje kvalitete itekako zna i cijeni. Žena koja se uvijek i neumorno bori za sve ljude oko sebe koje voli. Žena koja odlično zna da se izbori za sebe i svoja prava.

Preneseno značenje imena Nada je najvjerojatnije – „ona koja je plemenita i dobra osoba“; „ona koja je nesebična i darežljiva“; „ona koja u nešto iskreno vjeruje i nada se ostvarenju želja“; „ona koja je dugo očekivana kćerka“; „ona koja donosi sreću i nadu svakome tko je poznaje“; „ona koja zrači dobrotom i plemenitošću“; „ona koja je ljubazna i draga prema svakome“; „ona koja se baš nada da će svima moći da pomogne“; „ona koja vjeruje u nešto bolje i veće“; „ona koja ima snagu volje i želju da donese promjene i da ispuni nečija očekivanja“.

Izvor: Knjiga imena

Foto: š.v

Pratite nas na društvenim mrežama!