Najavljene nove strože mjere

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio zatvaranje 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom, ograničavanje kretanja starijih osoba i strožu kontrolu samoizolacije

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrdio devet novih slučajeva zaraze koronavirusom pa ih je ukupno u Hrvatskoj 65. Rekao je da je unatoč tome epidemiološka slika i dalje vrlo dobra, ali izvjesno je da broj oboljelih može rasti.

– Apeliramo na starije i kronične bolesnike da ostaju u kućama i izlaze samo u slučajevima nužde. Organizirat ćemo dostavu svega što im je potrebno, i hrane i lijekova- rekao je Beroš.

Alemka Markotić rekla je da među novozaraženima nema teže bolesnih, a Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naglasio je da se više nego ikad građani moraju držati higijenskih uputa – prati ruke, izbjegavati fizičke kontakte i dezinficirati javne prostore.

Ministar Božinović najavio  je da će Vlada danas predložiti izmjene zakona koje  će Nacionalnom stožeru civilne zaštite omogućiti veće ovlasti.

– Naše odluke će se provoditi po svim linijama rada. To znači da ćemo već danas aktivirati sve stožere civilne zaštite kako bi se odluke mogle odmah provoditi. Prvom odlukom ćemo nastojati ograničiti kretanje starijih osoba, učinit ćemo sve da oni bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje stanove i domove. S time ćemo krenuti odmah- najavio je Božinović.

Osim toga, dodatno će se pojačati kontrole samoizolacije koju su do sada prekršile najmanje 93 osobe. Božinović je najavio i nove mjere na granicama te najavio da će uskoro zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom.

sn/ foto Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!