Novim zakonom ubrzava se postupanje u procesu izvršavanja kazne zatvora

Banskim dvorima održana je 210. sjednica Vlade. Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 16 točaka dnevnog reda, među kojima Prijedlog zakona o izvršavanju kazne zatvora te Informacija o aktualnom stanju, poduzetim mjerama.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je, govoreći o Prijedlogu zakona o izvršavanju kazne zatvora, istaknuo da se ovim zakonom uređuju sva pitanja vezana za izvršavanje kazne zatvora – bilo izrečene u kaznenim sudskim postupcima, bilo u onim prekršajnim.

Bošnjaković je pritom podsjetio da je važeći zakon na snazi od 1999. godine te je bilo 13 izmjena.

„S obzirom da se situacija bitno promijenila, sada je trenutak da donesemo novi zakon. Novi zakon kao jednu od najvažnijih izmjena nudi brže postupanje od trenutka pravomoćnosti presude kojom je nekome izrečena kazna zatvora, do samog upućivanja i stupanja na izvršenje kazne“, kazao je.

Izvijestio je da su rokovi vezani za takva postupanja bitno skraćeni te će postupak biti brži. „U suradnji s drugim resorima ostvarit će se potpuni nadzor od trenutka izvršavanja pravomoćnosti kazne do samog smještaja i dolaska na izvršavanje kazne“, rekao je.

U kontekstu unaprjeđenja zatvorskog sustava modernim tehnologijama, ministar Bošnjaković je izdvojio elektronički nadzor. „Posebno je bitan kod uvjetnog otpusta te same istrage. Potom imamo i moguću komunikaciju putem modernim tehnologija, dakle između zatvorenika i maloljetne djece“, kazao je.

Posebice je istaknuo da se uređuje status zatvorske bolnice koja postaje dio sustava javnog zdravstva te će biti mnogo bolja komunikacija s ostalim zdravstvenim ustanovama.

Prihvaćen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju. Cilj je usklađivanje s Direktivom Solventnost II koja propisuje obvezu za države članice koje nemaju euro kao nacionalnu valutu, da u slučajevima upute na euro, tečajna vrijednost nacionalne valute koju treba koristiti od 31. prosinca svake godine treba biti vrijednost koja se primjenjuje zadnjeg dana listopada prethodne godine.

Pratite nas na društvenim mrežama!