Plenković s glavnim tajnikom NATO-a: Hrvatska je vrijedan partner koji pridonosi globalnoj sigurnosti

U izjavama za medije, premijer Plenković izvijestio je da je glavni tajnik stigao u Hrvatsku na neformalni sastanak ministara obrane Europske unije koji se održava danas i sutra, a nakon toga se, dodao je, nastavlja sastanak ministara vanjskih poslova koji će biti pretvoren i u formalni sastanak na kojem će se raspravljati o najaktualnijim sigurnosnim izazovima i krizama.

Predsjednik Vlade kazao je da se na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a razgovaralo o aktivnostima Hrvatske u okviru Sjevernoatlantskog saveza, podsjetivši da je naša zemlja u jedanaestoj godini članstva u NATO-u.

Naglasio je da je Hrvatska odgovorna saveznica koja daje doprinos brojnim međunarodnim misijama. “Ukupno je oko 440 pripadnika Hrvatske vojske u različitim misijama, bilo da su one NATO-ove, međunarodna savezništva ili EU misije. To znači da u odnosu na broj naših pripadnika Hrvatske vojske imamo značajan doprinos globalnom miru i sigurnosti”, istaknuo je Plenković.

Posebna tema razgovora bila je i aktualna situacija koja se tiče potencijalne migracijske krize. Premijer je podsjetio da je jučer, zajedno s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen te predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, a na poziv grčkoga premijera Kyriakosa Mitsotakisa, obišao grčko-tursku kopnenu granicu.

Kazao je da je s glavnim tajnikom prodiskutirao i tu okolnost te su se složili da u cijelosti na razini Europske, ali i brojnih članica EU-a i NATO-a postoji čvrst stav da treba sprječavati nezakonite migracije. “I ne instrumentalizirati ljude koji su i ovako već u teškom položaju kao izbjeglice ili migranti na teritoriju Turske te ih dovoditi u situaciju da misle da su granice otvorene te na taj način izazivati dodatne humanitarne poteškoće i krize”, ustvrdio je Plenković.

Izvor: Vlada/Hina

Pratite nas na društvenim mrežama!