Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković zatražit će mišljenje Ustavnog suda o "ograničenjima građanskih sloboda"

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u srijedu da će zatražiti mišljenje Ustavnog suda o “ograničenjima građanskih sloboda” nametnutim u sklopu napora za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa. ,

“Zatražit ću mišljenje Ustavnog suda o tome trebamo li primijeniti članak 17. Ustava, što znači da bi Hrvatski sabor trebao dvotrećinskom većinom odlučiti o ograničavanju određenih sloboda, ili to možemo učiniti izravno primjenom članaka 16, 32 i 50 koji se odnose na slobodu kretanja i slobodu poduzeća bez članka 17, “rekao je Jandroković novinarima nakon sastanka predsjedništva parlamenta.

Rekao je da će nakon što Sud da svoje mišljenje organizirati glasanje. “Zaštita zdravlja i života građana od najveće je važnosti, ali sloboda, demokracija i vladavina zakona također se moraju uzeti u obzir”, dodao je.

„Parlament je trenutno izuzetno važan jer je garant demokracije i vladavine zakona. Mi smo tijelo za donošenje zakona i na tome moramo inzistirati onoliko dugo koliko je potrebno “, rekao je Jandroković.

Kazao je da će se parlamentarne rasprave skratiti, svaka parlamentarna skupina imat će deset minuta da iznese svoje stajalište o nekoj točki dnevnog reda, a svakom će zastupniku biti omogućeno da pet minuta podnese riječ. Glasanje će se provoditi rotirajućim skupinama od najviše 50 zastupnika.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: HINA

Pratite nas na društvenim mrežama!