Predstavljamo OPG KIŠIČEK – gost mladi poljoprivrednik Luka Kišiček

Mladi poljoprivrednik Luka Kišiček iz Ferdinandovca student je 3. godine na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, smjer Bilinogojstvo. Zadovoljan je boravkom u Križevcima, kaže da je lijep grad, ljudi su ga prihvatili. Aktivan je u mnogim područjima i u sklopu Erasmus + programa boravio je u Francuskoj gdje je stekao nova iskustva. 

“Tamo smo se upoznali s radom na farmi, s konjima, na polju, s mehanizacijom” – kaže Luka i dodaje da se u toj zemlji učenici moraju puno ranije opredijeliti za svoje zanimanje. Saznao je dosta o poljoprivredi, mljekarstvu, razlikama između Francuske i Hrvatske. U Francuskoj je cijena mlijeka viša, nema zaostajanja u plaćanju niti dana, dok po kvaliteti mlijeka Hrvatska ne zaostaje. 

S obzirom da je na smjeru Bilinogojstvo, Luku smo zapitali za koje kulture smatra da bi ih bilo dobro sijati:

“Možda konoplja, lan, heljda, kulture koje su nekada bile zastupljene u Hrvatskoj, a sada ih gotovo i nema. Voćarstvo, vinogradarstvo, sve je to čime bi se mogli baviti. Bitna je kvaliteta proizvoda. Bili smo u vinarijama koje imaju kvalitetna vina, za njih se zna i može se od toga živjeti.”

Luka smatra da je dobro što postoje fondovi iz kojih mladi poljoprivrednici mogu ostvariti sredstva:

“Mogu se dobro iskoristiti ta sredstva, samo ih treba namjenski koristiti i osuvremeniti proizvodnju”.

Na gospodarstvu Kišiček su otac, majka, tri sina, djed i baka. Bave se stočarstvom, proizvodnjom mlijeka. Imaju 31 kravu od čega je 18 u laktaciji te podmladak kao i ovce i magarce. Tri sina obitelji Kišiček već   vide svoj životni put.

“Kako studiram, ja sam manje kod kuće i ne pomažem. No, ako treba,  uskočim. Osim krava, na gospodarstvu imamo i 80-tak ovaca romanovske pasmine. To je kvalitetna pasmina i oko njih brigu vodi brat.

Drugi, najmlađi brat ima 5 magaraca. Vidio je na televiziji da se za to dobivaju dobri poticaji i kazao prvo da hoće kupiti konja, ali ipak se zatim odlučio kupiti magaricu. Magareće mlijeko je vrlo  cijenjeno, jako je zdravo posebno za bolesnike koji imaju problema s astmom, plućima, karcinomom. Kupaca ima, ne samo iz Đurđevca, nego iz šire okolice. Brat ima tek 14 godina i zanimljivo je da se tako mladi čovjek uspije snaći, biti ambiciozan i vidjeti zaradu od toga.”

Obitelj Kišiček prodaje i sireve. Za to je zadužena mama, a Luka kaže da  osim standardnih , slanih, ljutih, sireva sa češnjakom, paprikom, vlascem, dimljenih ili nedimljenih, odnedavno ima i sireva s maslinama, bučinim košticama i slaninom. 

Uz bavljenje stočarstvom obitelj Kišiček bavi se i proizvodnjom češnjaka. Godišnje proizvedu  oko 500 kilograma češnjaka koji je dosta tražen. Prodaju ga po sajmovima u Đurđevcu, Koprivnici, bili su u Križevcima na Obrtničkom i gospodarskom sajmu, idu u Viroviticu na sajam Viroexpo…

Kupci često kažu da je cijena češnjaka previsoka, no Luka ističe da je takva i u robnim centrima. 

“No, kvaliteta domaćeg češnjaka puno je bolja, osjeti se to i po okusu i mirisu”. 

Lukina želja je da stekne još neka iskustva u inozemstvu, a mladim poljoprivrednicima poručuje da poljoprivreda nije uredski posao.

“Manji dio njih radi u uredu, u nekoj savjetodavnoj službi, a ovo je osposobljavanje za život, za rad na poljoprivredi” – rekao je Luka Kišiček.

Mladi poljoprivrednik Luka Kišiček gost je u nedjeljnoj emisiji “Zemlja i blago” 8. ožujka u 9 sati.

ji/radiokrizevci.hr  

Pratite nas na društvenim mrežama!