U izolaciji ne možemo van, ali možemo vanjski zrak dovesti u kuću – štoviše, dobro ju je prozračiti svakoga dana

Vlažnost u našim domovima bi trebala biti oko 40%, što nije samo dobro za disanje, već i zdravo u sadašnjim okolnostima. Suhi zrak nerijetko izaziva krvarenje iz nosa, tako da imate još jedan dobar razlog za doziranje vlage.

U otklanjanju posljedica suhog zraka u domu pomažu zdrave metode na kojima će vam biti zahvalan vaš imunološki sustav, pa evo tri savjeta kako to napraviti:

Iskuhavanje vode s korom citrusa – u obični lončić stavite vodu i u nju narežite koru naranče ili limuna i pustite na laganoj vatri da ključa. Pare prilikom isparavanja podići će vlažnost zraka, a miris citrusa podići će vaše raspoloženje

Posude s vodom na radijatoru – u staklenu posudu nalijte vodu i ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, čajevca i mente. Isparavanje vode podići će vlažnost zraka dok će eterična ulja, koja osim ugodnog mirisa imaju važna antivirusna svojstva, pogodno djelovati na dišne puteve, ali i na otklanjanje umora.

Zračenje prostorija – osnovno pravilo prilikom zračenja prostorija zimi i povećanja vlažnosti u zraku je vrijeme držanja prozora otvorenim s stupnjevima Celzijusevim vani. Točnije što je vani hladnije, manje otvarajte prozore, jer čisti zrak koji ulazi u prostoriju trenutno postaje suh i crpi postojeću vlažnost u zraku. Rješenje je zračenje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima.

Izvor: metroportal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!