U knjižnici se izložbom "Cvjetne slagalice" predstavlja Tatjana Kreštan

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” otvorena je sinoć izložba slika “Cvjetne slagalice” Tatjane Kreštan. Autorica samostalno izlaže od 1990. godine i dosad je ostvarila tridesetak samostalnih izložbi i brojne skupne nastupe. Sudjelovala je u humanitarnim likovnim kolonijama u zemlji i inozemstvu te izlagala u mnogim gradovima. Zapaženiji ciklusi su joj Buđenje, Putokazi, Kolaži sjećanja i Cvjetne slagalice.

Uvodno se obratila ravnateljica križevačke Knjižnice Marjana Janeš Žulj, dok je učenik Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Ignac Ratković pročitao dio iz predgovora Zdravka Šabarića na temu ove izložbe.

Kako u predgovoru katalogu ističe Zdravko Šabarić, kao u ranijim fazama, tako i najnovijim, autorica traži i pronalazi prije svega ljepotu oblika i harmoniju boja u prirodi, ne krijući pritom dijalog s impresionistima, začetnicima moderne umjetnosti. Za razliku od poentilista, Tatjana Kreštan likovne konstrukcije ne gradi “točkasto” nego čistim mrljama, raznobojnim “krpicama” izvedenim široko impasto otiscima ili kraćim potezima kista većih brojeva. U nekim segmentima način slikanja nalik je kolažima ili vitraju, zbog čega je u komunikaciji s promatračem potreban određeni odmak od površine. Motivi cvijeća, a potom krajolika, osnovna su preokupacija njenog slikarskog interesa, pri čemu je tonska i koloristička gradacija osnovna vrijednost i konstanta.
Poput vesele cvjećarice iz bogate bjelovarske gradske tržnice prepune cvjetnih aranžmana, rezanog cvijeća, prepunih tegli svakojakog sobnog raslinja, na slikarsku podlogu slaže rascvjetale kolorističke varijacije u vaze, bukete, vjenčiće ili u slobodnom rasporedu. Sve pršti bojama, osjeća se užitak u umjetničkom činu. Taj osjećaj autorica dijeli i potencijalnom promatraču – primatelju”- kaže u predgovoru Zdravko Šabarić.

Gordana Juran Ratković, ravnateljca Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci govorila je zatim o slikama Tatjane Kreštan.
“Slike Tatjane Kreštan sada su puno življih boja i ostavljaju puno jači dojam. Ovo su slike koje bi svatko poželio imati, koje bi uljepšale prostor i život” – kazala je Gordana Juran Ratković.

Autorica Tatjana Kreštan kazala je da je ciklus “Cvjetne slagalice” predstavljen 2016. godine, dva puta u Zagrebu, zatim u Splitu, Novoj Gradiški i sad u Križevcima.
“Tim slagalicama pridružila sam i nove slike koje su nastajale i koje bih nazvala apstraktnim pejsažem” – rekla je Tatjana Kreštan uz zahvalu svima koji su je podržali.
Izložba se može razgledati do 4. travnja 2020.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!