UEFA službeno odgodila Euro 2020.

Pandemija koronavirusa prisilila je UEFA da odgodi Euro 2020., objavilo je upravljačko tijelo europskog nogometa nakon videokonferencije s članovima koja je održana u utorak.
UEFA je pozvala predstavnike svojih 55 udruga članica, zajedno s odborima Europskog klupskog saveza i Europske lige i predstavnikom FIFPro-a, na videokonferencijski sastanak na kojem se razgovaralo o odgovoru europskog nogometa na epidemiju.


Turnir se trebao održati u 12 europskih gradova, a trebao je započeti 12. lipnja, ali u utorak je potvrđeno da neće ići naprijed ove godine.
UEFA je odgodila Euro 2020. do ljeta 2021. kako bi europskim ligama omogućilo više vremena da završe sezonu usred pandemije koronavirusa.
Euro 2020 igrat će se 2021. od 11. lipnja do 11. srpnja.
Odgoda će pružiti domaćim natjecanjima diljem Europe šansu da budu završeni ovog ljeta ako pandemija padne.


Najavljujući odluke, Aleksander Čeferin je rekao:
„Na čelu smo sporta koji ogroman broj ljudi živi i diše koje je ovaj nevidljivi i brzopotezni protivnik postavio nisko. Ponekad poput ovih, nogometna zajednica treba pokazati odgovornost, jedinstvo, solidarnost i altruizam.
„Zdravlje navijača, osoblja i igrača mora biti naš prioritet broj jedan i u tom je duhu UEFA predložila niz opcija kako bi natjecanja mogla ovu sezonu sigurno završiti i ponosan sam na odaziv mojih kolega iz europskog nogometa. Bio je pravi duh suradnje, pri čemu su svi shvatili da moraju nešto žrtvovati kako bi postigli najbolji rezultat.


Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker rekao je: „Mislim da smo u ovom trenutku donijeli jedinu razumnu i prihvatljivu odluku i drago mi je što smo se svi oko toga složili. Naravno da nam je žao što neće biti nogometnog spektakla kojem smo se svi radovali, ali apsolutni prioritet je borba protiv koronavirusa i u tome smo pokazali jedinstvo i odgovornost – ljudski životi su na prvom mjestu. Iskreno se nadam da ćemo ovu pandemiju ubrzo prevladati i vratiti u normalan život, a siguran sam da će nam nogomet tada omogućiti da u naš život unesemo radost, pozitivnost i osjećaj zajedništva. “


UEFA je dodala da će svim postojećim kupcima ulaznica i gostoljubivim klijentima koji ne mogu prisustvovati turniru 2021. godine biti vraćen u cijelosti.
„U narednih mjesec dana daljnje informacije o postupku povrata novca dostavit će se postojećim kupcima ulaznica putem e-maila i na euro2020.com/tickets“, kazala je UEFA.


Hrvatski sastav na turniru sljedeće godine može izgledati malo drugačije. Ovog ljeta na Euro će biti postavljen za međunarodne labudovske pjesme kapetana Luke Modrića i zvijezde Barcelone Ivana Rakitića.

Izvor: Croatiaweek.hr

Foto:HNS

Pratite nas na društvenim mrežama!