Zagrebačko područje pogodilo je 57 podrhtavanja od nedjelje, kažu u seizmološkoj službi

Grad Zagreb i okolicu pogodilo je u ponedjeljak 57 potresa u trenutku kada je, prema podacima Hrvatske seizmološke službe i Europsko-mediteranskog seizmičkog centra, najjači potres iznosio 5,5 stupnja Richterove skale, dok je najslabiji. izmjereno 2,0.

Prvi i najjači potres, koji je iznosio 5,5 po Richterovoj skali i koji je nanio značajnu materijalnu štetu na nekim dijelovima grada, dogodio se u nedjelju u 6.24, a u 7.01 sati osjetio se još jedan potres, jačine 4,8, nakon čega je uslijedio zadnji jači potres 3,7 na skali, koji se dogodio u 7.41 sati ujutro

Nakon toga se osjetilo sedam slabijih podrhtavanja, prvo se pojavilo u 8.11 sati i mjerilo je 2.1 po Richterovoj skali, a posljednji se osjetio u 10.11 sati i izmjeren je 3.0.

Do nedjelje navečer dogodila su se još dva potresa u 4.15 i 19 sati, mjerenja 2,8 i 2,9 po Richterovoj skali.

Ponedjeljak nije prošao sasvim mirno, do podneva se osjetilo još šest drhtaja.

Prvi je potres dogodio 1,59 sati, mjerenja 3,0, dok se najnoviji potres dogodio u 11,12 sati, a iznosio je 3,3 po Richterovoj skali.

Tomislav Fiket iz Hrvatske seizmološke službe rekao je da slabija potresa do 3 stupnja Richterove skale ne bi smjela nanijeti štetu zgradama, uspoređujući intenzitet tih podrhtavanja s intenzitetom kamiona koji prolazi ulicom.

Potresi su mogući nakon jačeg potresa, ali obično su slabijeg intenziteta od glavnog potresa.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: HINA

Pratite nas na društvenim mrežama!