Božo Barać, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije – nije došlo do zatvaranja obrta u županiji

Pandemija izazvana korona virusom ostavila je traga na cjelokupni život ljudi, obrtništvo i gospodarstvo. Kakvo je stanje u obrtništvu na području Koprivničko-križevačke županije kaže tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać:


“Oko pola naših obrtnika od njih 1470 koliko ih trenutno ima, ne radi odlukom kriznog stožera na razini države, a isto tako od ove druge polovice jedan značajan broj ne radi ili radi smanjeno jer su gospodarske aktivnosti umanjene. No, pozitivno je da smo mi, ako uzmemo u obzir ožujak kada je bio i najveći udar na obrtništvo i gospodarstvo, uspjeli sačuvati broj obrtnika u županiji. U ožujku je bio 21 radnik manje zaposlen u obrtništvu, ali kad uzmemo u obzir razinu krize to i nije prevelik
broj. Isto tako vjerujemo da se netko od njih ponovo vratio na radno mjesto je je država donijela mjere koje su iz naše perspektive dosta dobre i gdje su kroz te mjere sačuvana radna mjesta i broj obrta.
Moram izraziti zadovoljstvo sa svim onim što je država učinila u ovoj kriznoj situaciji.” – kaže Božo Barać.

“Moramo pohvaliti i jedinice lokalne samouprave u našoj županiji te Koprivničko- križevačku županiju koje su, shvaćajući ovaj trenutak, učinile prve koraka u tome da pomognu obrtnicima da se sačuva što više obrta u županiji. I županija je osigurala jedan
značajan fond iz kojeg će se osigurati pomoć obrtnicima za financiranje njihovog poslovanja, ali isto tako i gradovima i općinama koje su donijele mjere za ublažavanje ovih posljedica oslobađanjem od komunalne naknade, poreza na korištenje javnih površina do komunalnih usluga koje daju njihova poduzeća” – napominje Božo Barać.


“Zajedno s drugim partnerima kao što su Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i udruge prema Kriznom stožeru i Vladi pripremamo prijedloge da se što prije počne raditi. Obrtnici nisu naučili dobivati .naknadu od države, nego su naučili raditi. U našoj županiji ima puno malih, uslužnih obrta, ali uz osiguranje neke zaštite i klijenata i obrtnika, može se organizirati takav rad.
Želimo da se što prije rizik zaraze smanji kako bi .se rad mogao odvijati. U centru svih aktivnosti je da se prije svega sačuva zdravlje, ali i obrtnici i radna mjesta u obrtu i ostalom gospodarstvu” – rekao je tajnik Božo Barać.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!