COVID-19 i životinje – doktorica Vanja odgovara na aktualna pitanja

U tijeku Pandemije razgovarali smo s Vanjom Vitanović, doktoricom veterinarske medicine te vam razgovor donosimo u nastavku.

S obzirom na novonastala situaciju i pojavu Pandemije COVID-19 virusom kako bi smanjili kontakte skratili smo radno vrijeme ambulante u svrhu zaštite i sigurnosti ljudskog zdravlja ali ostajemo tu ako se naši ljubimci razbole. Ambulanta radi od 8 do 16 svaki radni dan, subotom od 8 do 12, a za hitne slučajeve 0-24. Ambulanta prima pacijente uz telefonsku najavu dolaska, a ujedno tada telefonom dogovorimo termin.

Cijepljenje, kastracija, čipiranje
Što se tiče cijepljenja u svrhu prevencije zaraznih bolesti i u ovoj situaciji isključivo se držimo uputa ministarstva te se provodi cijepljenje protiv Bjesnoće jer zarazna, a i opasna za ljude.
Termini operativnih zahvata dogovaraju se telefonom i ako je indikacija utvrđena za dobrobit životinja te ako su u životnoj opasnosti.
Kastracija je također ozbiljna operacija ali ako je moguće odgađa se. Čipiranje nije trenutno neophodno iako smo inzistirali i Grad pomaže u subvencioniranju te time u smanjenju napuštenih pasa lutalica, no nažalost primorani smo to odgoditi.

Križevčani u jeku Pandemije
Naši građani se uglavnom drže svih uputa, no mi smo tu da ih savjetujemo i uputimo kako se ponašati ispravno. Vlasnici životinja ne trebaju se bojati prijenosa virusa na vlasnika jer transmisija nije znanstveno dokazana.

Naša ambulanta također ima pravila kojih se moramo svi pridržavati, a odnose se na nas djelatnike i na vlasnike životinja koji nam dolaze. U ambulantu ulazi samo jedan pratitelj životinja. Kod ulaska u ambulantu obavezno je dezinficirati ruke dezinficijensom, rukavice i zaštitna maska kako kod nas tako i kod vlasnika.

Ne šećite svoje ljubimce u društvu
Savjetujemo vlasnike da se čuvaju u svakom pogledu te da ljubimce ne šetaju u skupinama i da se ne druže u većim skupinama dok borave s njima vani.

I za kraj, Vanja je poručila:
Želimo svima unaprijed zahvaliti na razumijevanju i pridržavanju savjeta te da nas telefonom svakako kontaktiraju kod bilo kakve sumnje i pojave simptoma bolesti njihovih ljubimaca. Budimo svi savjesni i čuvajmo zdravlje.

hs/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!