Gradski muzej Križevci: PISANICE

Pisanica, pisanec – to šareno jaje je i vrlo cijenjeni dar u uskrsno vrijeme. Ono je tada znak privrženosti, odanosti, ljubavi. Bojano, šareno jaje će zaštititi od uroka, od zlih sila, ljuske takvoga jajeta, a ako je još k tomu blagoslovljeno, nije od viška baciti u brazdu kod oranja da s njive pobjegnu štetočine. Dobro je na Cvjetnu nedjelju se umiti u vodi u kojoj se nalazi proljetno cvijeće i jaje – za zdravlje i ljepši ten, i na kraju, ili na početku, dobro je pojesti šareno jaje za opće zdravlje organizma.

Tradicijsko ukrašavanje jaja i izrada pisanica izuzetno su veselila djecu koja su s majkama na veliki petak ili subotu ukrašavala pisanice kuhanjem u oljupinama luka, u kori drva, grebanjem motiva oštrim nožićima, spiralnim ljepljenjem srčike zukve ili ispisvanjem motiva voskom po jajetu.

U križevačkom kraju najpoznatiji način ukrašavanja pisanica je kuhanje jaja u oljupinama luka. Takvo jaje je crvenosmeđe boje, a ornament koji se najčešće pojavljuje na tako obojanom jajetu je biljni i dobiva se apliciranjem lista djeteline, peršina i sl. na jaje prije kuhanja. Trava se priljubi uz jaje i učvrsti zamotanjem u tanku gazu ili najlonsku čarapu koje ga drže čvrsto priljubljeno i sva zajedno se stavi kuhati u vodu u kojoj su oljupine luka. Što ima više oljupina i dužim vremenom kuhanja boja će biti tamnija. Kuhano jaje se potom izvadi iz vode u kojoj se kuhalo, skine se gaza i listići. Na mjestu gdje je bio list djeteline ostala je boja jajeta, a ostala površina je dobila boju. Geometrijski motivi su se najčešće radili grebanjem oštrim nožićem po obojanom jajetu, a vješta ruka u ovoj tehnici je kombinacijom ornamenta načinila prekrasno ukrašene pisanice.

Osim kokošjih jaja za pisanice upotrebljavala su se guščja jaja koja su veća. Ukrašavanjem jajeta zuvkom najčešće se radilo upravo na guščjim, ispuhanim jajima. Zuvka (sitina, sitinac) je vrsta šaša. Iz nje se izvadi središnji dio koji izgleda kao spužvasta traka. Zukvom se na jaje lijepi ljepilom od brašna i motiv se stavara savijajući je u spirale i krugove. U mjesta koja nisu popunjena zukvom lijepe se komadići papira ili staniola u boji ili komadići tkanine.

Pisanje jaja voskom bilo je ovdje manje zastupljeno. Motivi voskom su se pisali na čitavom jajetu i bojalo se u jednoj boji.

Melita Habdija

Tekst preuzet iz kataloga izložbe „Pisanice križevačkog kraja“ u organizaciji Foruma žena Križevci i Gradskog muzeja Križevci (Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, 05. – 15. travnja 2007.)

PREDMET:

Uskršnja čestitka s motivom pisanice (Gradski muzej Križevci, GMK-4065-20)

Sretan Uskrs žele Vam djelatnici Gradskog muzeja Križevci!

Pratite nas na društvenim mrežama!