Intervju: Gradonačelnik Mario Rajn

Križevci danas slave 768 rođendan, ali bez torte, koncerata, slavlja na ulicama i rezanja vrpci. Zbog protuepidemijskih mjera koje su na snazi i zabranjuju javna okupljanja, nije održana ni svečana sjednica. S gradonačelnikom Mariom Rajnom razgovarali smo u emisiji Ostani doma.

RK: Ovogodišnji Dan grada obilježit će se bez svečanih slavlja i visokih uzvanika. No da se ta proslava održala, što biste u govoru pred građanima istaknuli kao najvažniju promjenu, ostvareni projekt ili uspjeh za grad u ovih godinu dana?

U prijašnjim govorima sam isticao i svakako bih i u ovom naglasio izraziti fokus na građane, na našu zajednicu i upravo tu se krije jedan od većih ovogodišnjih rezultata. Sve se više prihvaća cilj koji smo zadali na početku- želimo održivo razvijati grad i težimo prema energetskoj neovisnosti do 2030. U proteklih godinu dana prepoznala nas je i Europska komisija pa nam financira projekt Gradovi budućnosti, nastavili smo model grupnog financiranja solara, u međuvremenu su se građani ulagači samoinicijativno organizirali u zadrugu Klik pa će se i tu, vjerujem, razvijati energetski projekti za privatne kuće. Osim toga, potpisali smo sporazum o suradnji s HEP-om za zajedničko ulaganje u veliku fotonaponsku elektranu, završili projekt energetske obnove gradskog vrtića, proširili odlagalište otpada Ivančino brdo. Da sam imao priliku održati govor, spomenuo bih i projekte koji nisu izravno financirani iz gradskog proračuna, ali su rezultat dobre suradnje. Tu je svakako državni kapitalni projekt izgradnje nadvožnjaka u Bjelovarskoj ulici. I to se čeka već 40 godina. No trenutačna situacija naučila nas je da cijenimo neke stvari koje smo uzimali olako, to je prvenstveno zdravlje i odnosi s našim najbližima. Ljudi su najvažniji i prema njima se moramo odgovorno ponašati, a sva ulaganja u infrastrukturu su popratna težnja da nam svima život u gradu bude ugodniji.

RK: Kao probleme koje treba riješiti, lani ste naveli sportsku dvoranu za osnovnu školu Ljudevita Modeca i atletsku stazu. Jesu li te prepreke savladane?

Nakon četrdesetak godina lani smo značajnije uložili u gradski stadion. Odrađen je prvi dio radova u vrijednosti 1,8 milijuna kuna, od toga je trećinu sufinancirao Središnji državni ured za šport, nešto i Županija, no veći dio iznio je gradski proračun. Ove godine čeka nas druga faza. Konačno smo ogradili pomoćno igralište od prometnice pa će djeca, kad završi ova epidemija, tamo moći sigurno trenirati. A što se tiče sportske dvorane, konačno je pripremljena i dozvola i financiranje, nabava bi trebala izaći početkom svibnja. Očekujem da bi do idućeg rođendana dvorana mogla biti izgrađena ili bar pri kraju. Želimo se pripremiti da u školskoj godini 2021./22. ispunimo uvjete za jednosmjensku nastavu u gradu.

RK: Otkazana su sva događanja do daljnjega, svi koncerti, izložbe, festivali. Što je sa Spraviščem i uopće s turističkim manifestacijama ove godine?

Sve smo otkazali do kraja svibnja. Iako se najavljuje popuštanje mjera, Spravišče kao trodnevno masovno okupljanje ove godine nije realno očekivati. Na neki način ćemo ipak zadržati tradiciju i dat ćemo sve od sebe da uspijemo građanima prezentirati one ključne točke na drugačiji način. Čini se da će i druge manifestacije koje uključuju masovno okupljanje, bilo sportske bilo turističke, jedno vrijeme biti na čekanju.

RK: Sasvim je jasno da nas očekuje rebalans proračuna, na što će se utrošiti sredstva predviđena za sve otkazane manifestacije?

Sredstva će se preusmjeriti na druge kapitalne projekte i druge upravne odjele. Kao prvi odgovor na krizu krenuli smo s mjerama u koje je Grad direktno uključen i dio sredstava preusmjerit će se na to. Odluke će sad ići na Gradsko vijeće, a odnose se na oslobađanje plaćanja komunalne naknade za gospodarstvenike, zatim roditelji neće plaćati vrtiće za vrijeme kad su oni zatvoreni. Istovremeno, rebalans proračuna morat će uvažiti činjenicu da je smanjeno i punjenje proračuna u odnosu na travanj prošle godine. To je nešto što ćemo morati kontrolirati, ali ovo su izazovna vremena i za državu i za grad. Ono što sigurno mogu reći je da će se svi kapitalni projekti, za koje su potpisani i ugovoreni radovi, nastaviti.

RK: Upravo ova situacija pokazala je koliko je važno biti samodostatan. U tom smjeru ide i inicijativa Zdravo Križevci. Kakav je odaziv proizvođača, ali i kako su građani prihvatili ideju?

Čujem da proizvođači imaju dosta narudžba, pogotovo oni koji su bliže gradu. Moram biti iskren, tu se kriju izazovi koje još moramo riješiti i vidjeti kako lokalni distributivni lanac može pomoći proizvođačima koji se nalaze izvan grada. Zadovoljan sam kako su Križevčani reagirali na Zdravo Križevci, ali volio bih da nam i nakon ove krize ostane navika da dajemo prednost domaćem proizvodu i na taj način potičemo lokalnu proizvodnju. Upravo zato u planu je i trgovina s domaćim proizvodima.

RK: Što je s gospodarskim buđenjem grada, može li se ova kriza iskoristiti kao nova prilika?

Svaka kriza nosi svoje izazove, ali i prilike koje treba jasno detektirati. Gospodarski subjekti na našem području uglavnom su obrti i trgovačka društva, a zbog trenutačne situacije mnogi od njih su se u vrlo kratkom roku prebacili na web trgovinu. U našem Tehnološkom parku postoje tvrtke koje mogu proizvoditi takva rješenja.

RK:Što očekujete od novog direktora Križevačkog poduzetničkog centra?

Očekujem upravo da detektira obrtnike i trgovačka društva koji žele modernizirati svoje poslovanje i koji već postojeći domaći pružatelji usluga u tome mogu pomoći. Osim toga, od novog direktora očekujem da svim poduzetnicima jasnije prezentira KPC kao javnu tvrtku koja im može pomoći, koordinirati, savjetovati i povezivati ih.

RK: Više puta rekli ste da ono što ne ostvarite u ovom mandatu, ostavljate za sljedeći. Stojite li još uvijek pri tome i biste li ponovili, ili ipak nešto promijenili, od svega što je napravljeno u posljednje tri godine?

Stojim pri tome i jasno kažem da ću od građana tražiti drugi mandat. Drago mi je da smo neke stvari uspjeli ozbiljno pripremiti u ovom mandatu, prvenstveno mislim na izgradnju nove sportske dvorane. Ima niz projekata i inicijativa koje smo pokrenuli, ali potreban nam je još jedan mandat da se oni čvrsto postave na noge. Ono što bih promijenio, ali zbog bavljenja projektom aglomeracije kojem je prethodilo izdvajanje poduzeća i usklađivanje sa zakonom nisam stigao, svakako je jači fokus na projekt Agrocentra. U budućnosti ćemo imati izazove u smjeru energetike i proizvodnje hrane i Agrocentar će nam tu dobro doći. Očekujem da ćemo u budućnosti uvidjeti da je samodostatnost s energetske strane i samodostatnost u proizvodnji hrane, izazov i temelj za kvalitetan nastavak života.

sn/ foto: radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!