Jasenka Harča ukrašava pisanice u raznim tehnikama

Prava umjetnička djela izrađuje naša sugrađanka Jasenka Harča. Svatko radi pisanice na svoj način, raznim tehnikama, no posebne su pisanice koje izrađuje Jasenka. Gdje god su bile izložene, posjetitelji su zastajali pred njima i raspitivali se o motivima i tehnikama izrade.
Ove godine počela ih je izrađivati odmah nakon Valentinova kako bi na vrijeme bile spremne za Uskrs. Na žalost, virus korona poremetio je sve, pa tako i izložbu pisanica te one ostaju u kući, u krugu obitelji da im se dive.

Uz tehnike koje je već ranije znala, Jasenka je naučila raditi “idrijsku čipku” na batiće i time ukrašava pisanice od stiropora. Ima i onih većih, po 20 i 30 centimetara. Ukrašava ih i drugim tehnikama pa otkriva:
“Ukrašavam pisanice i čunčanom čipkom, perlanjem, zatim starom tehnikom sa voskom i bojanjem u ljuskama luka. Zatim su tu pisanice ukrašene platnenim trakama koje zovem “brzinske” jer se najbrže naprave, dok za ove druge tehnike treba puno strpljenja i vremena. Radila sam i pisanice sa zlatovezom” – ispričala nam je Jasenka koja se time bavi već 40 godina.
Imala je do sada i tri samostalne izložbe pisanica u križevačkoj Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”, a puno je pisanica pokonila da za Uskrs krase stolove prijatelja.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!