Kanada i Korona – javljanje jednog Hrvata

Kao što smo uspjeli sami vidjeti Kanada trenutno danas ima 15 512 zaraženih, a 280 je umro, dok 2942 ozdravilo.

Javio nam se jedan naš Hrvat koji više od 20 godina živi u Kanadi. Opisuje život u Kanadi ovih dana u vrijeme korona virusa. On je trenutno u zapadnom dijelu koji se zove British Columbia. Prenosimo njegove riječi.

Bilo je objavljeno da ima umrlih i stranih sezonskih radnika, navodno iz Meksika. Ima pozitivnih i u zatvoru, a i među beskućnicima, čak su bili primorani zatvoriti javnu kuhinju na tri dana.

Od nedavne brojke 1200 došlo je do preko 15000 u samo nekoliko dana.

U Vancouveru su smjestili neke beskućnike u samoizolaciju u hotelske sobe.

Bolnice spremne i opremljene za najgoru situaciju čiji se vrhunac se upravo očekuje ovih dana. Za sada broj zaraženih samo raste, kao i broj umrlih. Mjere kretanja su za sada slobodne i ne trebaju propusnice.

Uredi i škole su zatvoreni, te se sve svodi na daljinsku komunikaciju. Osim ljekarni i trgovina hranom, građevinskim materijalom i kućnim artiklima. Neki restorani su zatvoreni, dok neki vrše dostavu, kao i u Hrvatskoj. Pubovi su zatvoreni, kao parkovi, bazeni, teretane, skijališta itd.

U ugostiteljstvu je bez posla ostalo oko 800 000 radnika. U bankama i trgovinama su veliki redovi.

Najviše umrlih je u staračkim domovima. Veliki strah i neizvjesnost j zbog blizine SAD-a. Avionska industrija je otpustila veliki broj radnika kao i neke druge industrije. Za sada opskrba dobro funkcionira. Pogođena je i naftna industrija, tako da su cijene jako pale. Barel je pao na oko 26 dolara, a do sada je ta industrija bila rentabilna s oko 60 dolara o barelu.

Kriza se odnosi i na gradnju i prodaju kuća, putovanja, turizam, koju uprihođuje oko 8 % GDP-a. Očekivanja su da će oko 70% stanovništva dobiti koronu. Nitko ovdje ne zna kako i kada će to završiti, jer vrhunac se još nije dogodio. Ostaje nam se samo nadati da će što prije proći. Za portal RKŽ nam je ispričao Hrvat iz daleke Kanade. (tik)

Pratite nas na društvenim mrežama!