Korona je zaustavila izvoz mesa, no uvozi se još i više

Dok je polovica čovječanstva u karanteni, a više od milijun ljudi zaraženo je koronavirusom, svjetska gospodarstva bilježe gubitke. Poljoprivredni proizvođači traže od Vlade da stane uz njih i da poljoprivredu s dna ljestvice prioriteta podigne na sam vrh. Udruga Baby Beef koja okuplja proizvođače junadi do ove je krize trećinu proizvodnje izvozila u Italiju, trećinu na Bliski Istok, a samo trećina se prodavala na domaćem tržištu.

– Nažalost, nije naša želja da samo trećinu proizvedenog mesa prodajemo na hrvatskom tržištu, ali uvozno meso upitne kvalitete jeftinije je od našeg. Mi godinama upozoravamo na to i tražimo da Ministarstvo poljoprivrede stane iza svojih proizvođača, kako to čine europske zemlje za svoje proizvođače- rekao je u emisiji Radija Križevci Ostani doma predsjednik Udruge Baby Beef Darko Celovec.

Zbog trenutačne krize izvoz je stao, međutim uvozi se više mesa nego li je to bilo prije, upozorava Celovec.

– Sada kad ne možemo izvoziti ne možemo niti plasirati na naše tržište jer su trgovački lanci puni mesa upitne kvalitete i vrlo niske cijene- kaže predsjednik Udruge Baby Beef koji godinama upozorava da hrvatska poljoprivreda mora biti samodostatna te da zemlja ne može biti gospodarski jaka ako nema poljoprivredu u samome vrhu.

U novim mjerama Vlade tovno se gospodarstvo uopće ne spominje iako je upravo ono, uz sektor ribarstva, u najvećim problemima. Presedan je i najava Vlade da bi 60 posto hrvatskih proizvoda trebalo ići kroz javnu nabavu.

– Napokon je nekome postalo jasno da domaća proizvodnja nešto znači, ali bojim se te javne nabave jer je to postupak koji traje i ona neće riješiti problem tržnih viškova koje mi imamo sada. Vlada bi pod hitno trebala poduzeti nešto s prekomjernim uvozom mesa- rekao je Celovec.

sn/ foto: agroklub

Pratite nas na društvenim mrežama!