Neke su ga zemlje zabranile, ali u drugima su prodavaonice alkohola još otvorene, a jedan je državnik čak rekao da piće na kraju dana okrepljuje

Debata o alkoholu pandemiji koronavirusa dotiče se zdravlja, ekonomije, sigurnosti radnika i pitanja – može li čaša vina na kraju dana uistinu pomoći ublažiti stres?

Policija u Južnoj Africi brutalno provodi zabranu prodaje svake vrste alkohola. No u Sjevernoj Americi i većem dijelu Europe prodavaonice alkohola uglavnom su otvorene po istom pravilu koje vrijedi za supermarkete i ljekarne. “Za smanjenje stresa potrebni su šetnja i nešto tjelovježbe, ali ponekad će pomoći i čaša vina”, rekao je kvebečki premijer Francois Legault opravdavajući odluku o tomu da u toj kanadskoj pokrajini prodavaonice alkohola ostanu otvorene.

Suprotno većini svijeta, Kanađani nisu pod službenom zabranom kretanja, ali im je savjetovano da ostanu u svojim domovima i socijalno se distanciraju. To je bilo dovoljno da prodaja alkohola odleti u nebo. “Ljudi kupuju alkoholna pića kao da je svaki dan vikend ili kao da se približava Božić”, rekla je Catherine Paradis, analitičarka u kanadskom centru za ovisnost.

Jedan od razloga zbog kojega su prodavaonice alkohola još otvorene, dodaje Paradis, treba tražiti i u činjenici da bi vlada ostala bez važnog izvora prihoda, koji je procjenjuje na 411 kanadskih dolara (2025 kuna) po osobi godišnje.

Na drugoj strani granice, New York je epicentar pandemije u SAD-u, ali prodavaonice alkohola smatra “vitalnim” biznisom.

I ondje je prodaja alkohola porasla. “Na neki način to pomaže ekonomiji”, rekao je Stefan Kalogridis, predsjednik tamošnjeg udruženja prodavača alkohola. Stručnjaci kažu i da bi kod ovisnika o alkoholu nagli prekid konzumacije izazvao jaku apstinencijsku krizu. “To može biti vrlo opasno”, kaže Paradis.

No čak bi i među onima koji alkohol konzumiraju umjereno, zatvaranje prodavaonica moglo rezultirati tjeskobom i stresom. Otkako je epidemija počela, alkohol je imao i druge svrhe. U Francuskoj, u kojoj vinarije rade, tvrtke Pernod Ricard i Bacardi bile su među prvima koje su dio svoje proizvodnje usmjerile na gelove za dezinfekciju ruku.

U Poljskoj su vlasti za dezinficijense iskoristile gotovo pola milijuna litara ilegalno proizvedene votke i čistog alkohola, umjesto da ih unište. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko za borbu protiv koronavirusa preporučuje saunu i nakon nje ‘deci’ votke.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!